Stižu reakcije na presudu Ratku Mladiću, javio se američki predsjednik

Vijesti 08. lip 202117:32 > 17:50 0 komentara
Peter Dejong / POOL / AFP

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u utorak je pravomoćno proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora na temelju odluke žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Stižu reakciju iz Hrvatske i svijeta.

Jadranka Kosor: Niti jedna mu kazna nije dovoljna

“Ni jedna mu kazna nije dovoljna. Ni za pravdu nije dovoljno. Ni za povijest nije dovoljno. Ni za istinu. Ali ipak. Quo vadis Aida”, napisala je Kosor na Twitteru.

Bojan Glavašević: Za takve monstrume nema dovoljne kazne

‘Bosanski krvnik’ osuđen na doživotni zatvor. Za monstrume poput njega na ovoj Zemlji nema dovoljne kazne, a činjenica da se na presudu čekalo toliko dugo ostavlja posebno gorak okus u ustima. Da mogu, zagrlio bih sve kojima je oteo sreću i voljene osobe. Moja ste braća i sestre.”

Vlada: Pozdravljamo presudu, ali negodujemo da nije osuđen za druga zlodjela

“Vlada Republike Hrvatske pozdravlja današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom.

Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji”, stoji u priopćenju.

Biden: Suosjećam sa svim žrtvama Mladićevih zločina

Američki predsjednik Joe Biden kaže da suosjeća sa žrtvama Mladićevih zločina.

“Prije gotovo 26 godina, Mladić je naredio pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovaran za brojne zločine. Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid”, ističe se iz Bijele kuće.

Kazao je da je SAD puno učinio da bi se Mladića izvelo pred sud.

“SAD su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Haagu tijekom proteklih 20 godina za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu”, navodi se.

“Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lider u regiji poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživjele porodice žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju”, stoji priopćenju Bijele kuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!