Medved: HDZ će do kraja tjedna predložiti novog ministra iz svojih redova

Vijesti 22. velj 202214:55 > 19:43 2 komentara
N1

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izjavio je u utorak da će HDZ do kraja tjedna iz svojih redova predložiti novog kandidata za ministra graditeljstva jer u djelu koalicijskih partnera nije jednoglasno prihvaćena ideja da novi ministar bude HNS-ovac Stjepan Čuraj.

Na dnevnom redu kao prva točka je bilo jasno izjašnjavanje svih koalicijskih partnera vezano za odnose u koaliciji, rekao je Medved nakon razgovora s koalicijskim partnerima o imenu novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nakon razrješenja Darka Horvata.

Medved je naglasio kako je koalicija stabilna i čvrsta, a partneri daju jednoglasnu potporu predsjedniku Vlade i Vladi u radu i programu.

Vezano za prvotni prijedlog da novi ministar bude Stjepan Čuraj, Medved je pojasnio da je ideja premijera bila da se učini gesta prema koalicijskim partnerima, prema liberalnim strankama da se imenuje Čuraj, a s obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju u koaliciji i na to da je on kao državni tajnik u Ministarstvu financija aktivni član Stožera za obnovu od potresa na Banovini.

“Upravo ti detalji bili su usmjerenje da se Stjepan Čuraj predloži, odnosno imenuje za novog ministra. S obzirom da u dijelu partnera nije jednoglasno prihvaćena ta ideja i nije postignuta suradnja, odnosno jednoglasna potpora od strane koalicijskih partnera, HDZ će do kraja ovog tjedna iz svojih redova predložiti novog ministra”, rekao je Medved.

Cilj im je, poručio je u što kraćem vremenskom periodu popuniti to važno mjesto u Vladi kako bi postigli efekt intenziviranja procesa obnove i odgovorili na taj snažan izazov.

Dodao je da kod koalicijskih partnera imaju potporu za imenovanje kandidata kojeg će HDZ imenovati, odnosno kojeg će predsjednik Vlade odabrati za tu važnu dužnost.

Potpredsjednik Vlade Medved nije decidirano odgovorio na pitanje hoće li glasanje o novom ministru biti u petak u Hrvatskome saboru, rekavši da će premijer Andrej Plenković tijekom sutrašnjeg dana obaviti konzultacije te da će biti poduzeto sve da se što prije imenuje novog ministra.

“Nekoliko naših kandidata, članova HDZ-a, dužnosnika, uključeno je u proces odabira, s kojima će predsjednik Vlade obaviti konzultacije i što prije ćemo predložit odnosno imenovati ministra”, rekao je Medved.

Imena, potvrdio je, postoje. “Naravno da postoje. HDZ u svom članstvu ima veliki broj osoba koje ispunjavaju uvjete, a uvijek je nadležnost predsjednika Vlade konačna za imenovanje ministra”, dodao je.

Kad se govori o tom resoru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, naglasio je da će, uz imenovanje novog ministra, taj resor “svakako biti osvježen, odnosno ojačan”.

Dodao je i da će se s Ministarstvom snažnije uvezati i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Fond za obnovu Grada Zagreba, “kako bi se postigao efekt intenziviranja proces obnove”.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare