Što će biti u fokusu dogovora HDZ-a i DP-a? Analitičar ukazao na tri ključne teme

Vijesti 09. svi 202409:18 0 komentara

Stručnjak za vanjsku politiku, geostrateški analitičar i rektor Sveučilišta VERN u Zagrebu Vlatko Cvrtila u Novom danu je s našim Tihomirom Ladišićem razgovorao o dogovoru HDZ-a i Domovinskog pokreta oko nove parlamentarne većine i podjele resora.

Kaže da je nakon rezultata izbora ovakav tijek događaja bio očekivan. “Bilo je očekivano, naglo se promijenio narativ između HDZ-a i DP-a nakon izbora, samo je bilo pitanje vremena i kompromisa koji se mogu postići.”

“Postoje određene razlike u nekim strateškim pitanjima između partnera i naravno da će većinski partner imati glavnu riječ, a postoji vjerojatnost da će na nekim pitanjima doći do sukobljavanja”, istaknuo je Cvrtila.

Navodi da u takvim situacijam treba doći do kompromisa da se ne dogodi ono što se dogodilo s Mostom.

Osvrnuo se i na to što bi sada moglo biti u fokusu. “Obvezno služenje vojnog roka sad nije na dnevnom redu. S druge strane, DP se jasno usmjerio prema sigurnim granicama, fokusirali su se na ilegalne migracije, zazivali čak i slanje vojske, a HDZ govori da policija radi svoj posao i da čuva granicu EU-a. U narativu DP-a migranti općenito, čak i oni koji dolaze s radnim dozvolama, postavljeni su kao određena razina sigurnosnog rizika, a nijedni ni drugi nisu govorili o integraciju onih koji dolaze u Hrvatsku.”

Tri ključne teme

Osim granica i migranata, kao treću ključnu temu Cvrtila izdvaja i demografiju. Dogovoreno je da će biti osnovano novo ministarstvo – Ministarstvo demografije kojem će na čelu biti osoba iz DP-a. Uz to, DP će dobiti Ministarstvo poljoprivrede, kao i resor Ministarstva gospodarstva koje će nastati razdvajanjem sadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Što DP uopće može napraviti na čelu Ministarstva demografije za koje se snažno zalagao?

“Ono što se može iščitati jest da je demografija jedna od važnijih stvari, padamo u broju stanovnika, u broju novorođenih, imamo veliko iseljavanje. To je puno širi problem. Teško ćete bilo kakvim socijalnim ili financijskim davanjima povećati broj novorođenih. Samo Ministarstvo demografije ne može puno toga riješiti”, tvrdi Cvrtila.

Dodaje da bi se restriktivnim mjerama teško promijenila situacija na tom polju.

“Osim poticaja mladim ljudima, mladim obiteljima, bitna je i društvena i politička klima, jer ako su ljudi time nezadovoljni… Korpcija, nepoštenje i na lokalnoj i državnoj razini, to ljude frustrira i napuštaju državu”, navodi Cvrtila.

Tijek događaja pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!