Što će Crkva sa zemljištem koje dobiva u zamjenu za stadion? “Zahvalni smo nogometašima”

Vijesti 23. pro 202311:19 4 komentara

Mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je govorio o obnovi zagrebačke katedrale.

U obnovi zagrebačke katedrale veliku ulogu ima Grafevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Koren je posebno zahvalan profesoru Damiru Lazareviću, koji je autor projekta konstruktivne obnove katedrale i napravio je nekoliko modela.

“A ono što sam siguran da ti naši modeli su toliko jedinstvenih da će se o njima učiti na brojnim građevinskim fakultetima diljem svijeta. Jer je naša katedrala u gotičkom tj. neogotičkom slogu i napravljena je blizu određenih epicentara ili potresnih žarišta. Dok ove katedrale u Koelnu, Beču ne poznaju potrese.”

“Ojačanje katedrale će biti izvorni hrvatski model koji će otići u svijet jer već sada brojni revidenti na brojnim učilištima i međunarodni konzultanti izrekli su vrlo pohvalno o varijantnim rješenjima i s divljenjem su prihvatili ono što su iznjedrili naši stručnjaci”, doodaje Koren.

Koren je komentirao i zemljišta koja je Crkva dobila od grada u zamjenu za zemljište na kojem će se graditi novi stadion.

“Sve su to zemljišta koja moraju još biti usko definirana, zemljišta na kojima će biti izgrađene župne crkve. Crkvi je stalo i za nacionalni stadion i za dobro mladih. Na poseban način zahvalni smo našim nogometašima za njihovu promociju hrvatskog zajedništva i hrvatske stvarnosti i da su oni jedan prepoznatljivi znak u domovini i u svijetu. Mi govorimo o crkvi u Hrvata. Prepoznajemo ju kao crkva u Hrvata, ali ona živi i u Hrvatskoj i u BiH… živi tamo gdje se euharistija slavi hrvatskim jezikom. A hrvatska nogometna reprezentacija je upravo ona koja pokazuje što je najbolje za hrvatsku stvarnost, a to je jedinstvo između Hrvatske, BiH, između domovine i dijaspore, između domovine i cijeloga svijeta.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare