Što je bolje – više razreda s manje učenika ili ih spojiti u velike razrede?

Vijesti 08. ruj 202122:07 > 22:10 0 komentara
N1/Ilustracija

Što je bolje rješenje, razdvojiti djecu u više razreda s manje učenika ili spojiti ih u velike razrede od gotovo 30 đaka? Ako se pita roditelje, oni bi radije manja odjeljenja, što zbog epidemije, što zbog individualnog pristupa prema svojoj djeci. No to podrazumijeva zapošljavanje većeg broja učitelja, a Ministarstvo tome nije sklono.

Nova školska godina tek što je počela, donijela je nova, neugodna iznenađenja. Učenici 5. d razreda splitske Osnovne škole Pujanke, prvog dana nove školske godine, ostali su u čudu kada su doznali da njihovo odjeljenje više ne postoji. Odlukom Ministarstva pripojeni su susjednom 5. c razredu. Sada umjesto u dva razreda od 13 i 14 đaka, svi idu u jedan od 27.

“Ovdje je bit, ako želiš djeci napraviti dobro, ako su ti djeca na prvom mjestu, ako imaš uvjete da napraviš četiri razreda po 14 učenika, zašto to ne napraviti. Ako će djeci biti bolje, ako će epidemiološki biti bolje, ako će bolje usvajati gradivo jer se profesor može posvetiti svakom djetetu kad je manje učenika”, kaže jedan od roditelja, Gordan Vilović.

O nezadovoljstvu roditelja smo razgovarali I s ravnateljem OŠ Pujanke koji kaže da je tražio odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja da razredi ostanu odvojeni, ali da odobrenje nije dobio. Kaže, ipak, djeci ništa neće nedostajati.

“Mislim da djeca neće biti zakinuta s tim što su ona u razrednom odjelu sa 27, dapače imat će još više prijatelja, još će se više družiti u jednoj zajednici u jednoj učionici i smatram da će to možda biti, ja kažem jedno osvježenje za njih, a ne da je to neka kazna jer to nije, jednostavno tako ne može biti”, rekao je ravnatelj škole Mate Glavinović.

Iako su Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija dali suglasnost da razredna odjeljenja ostanu odvojena, Ministarstvo je ipak zauzelo suprotan stav.

“Škola je uputila svoj prijedlog ustroja razrednih odjela Županiji, koja je onda uputila također nama na našu suglasnost. Mi smo dali suglasnost koju je predložio ravnatelj, međutim, konačnu odluku donosi Ministarstvo. Ministarstvo je sukladno DPS-u i zakonu donijelo odluku koja je takva kakva je”, kazao je Mate Omazić, pročelnik za obrazovanje Grada Splita.

Roditelji učenika informaciju o spajanju razrednih odjeljenja doznali su svega dva sata prije početka prvog dana nove školeske godine pa se logično pitaju je li tako trebalo i biti.

“Dakle, uvijek se vraćamo na isto. Svi rade po zakonu, svi imaju pokriće u zakonu, ali da se gleda da se djeci napravi bolje i da su ona prva i jedina u fokusu, onda bi ovdje bila četiri razreda po 14 učenika. 4 puta 14 je 56, a petaša u ovoj školi ima 57. Znači, matematika je egzaktna nauka, sve je jasno”, kaže jedan od roditelja.

Matematika, kada su u pitanju djeca splitskih osnovnih škola, posebice rubnih gradskih kotareva, nikako im ne ide u prilog. Većina škola na tim područjima, već godinama nastavu ima u tri smjene.

“Taj dio grada je dio koji će se razvijati, gdje će se graditi novi stanovi, čak I POS-ovi stanovi. Dakle, ono što mi radimo je da najprije planiramo i gradimo škole i to prije nego što se urbaniziraju pojedini dijelovi grada, da se u biti škole izgrade istovremeno kad se to urbanizira i kad ljudi usele u stanove i kad djeca krenu u školu, da zaista mogu krenuti u školu u svom naselju”, rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Cilj nove splitske administracije je da u idućih osam godina sve splitske osnovne škole imaju jednosmjensku cjelodnevnu nastavu. Europski je to standard za kojim Split debelo kasni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!