VIDEO Toni Milun objasnio što je inflacija i kako utječe na našu kupovnu moć

Vijesti 17. lip 202211:14 > 11:26 0 komentara
N1

Poznati hrvatski matematičar Toni Milun pojasnio je značenje inflacije u praktičnom smislu, koliko ona utječe na kupovnu moć građana i kako se snaći u svemu tome.

U videu profesor matematike Toni Milun objašnjava praktičnu stranu inflacije:

VEZANE VIJESTI

“U odnosu na prošlu godinu inflacija je veća od 10 posto. To znači da osobe koje su lani i ove godine imale plaću 7.000 kn, danas za tu plaću mogu kupiti u prosjeku ono što su prošle godine mogli za 6.300 kn.

Inflacija nije svima jednaka. Osobe koje koriste proizvode na koje je inflacija jače utjecala, koji su više poskupljeli, primjerice gorivo, osoba koja često vozi, njemu je inflacija veća nego nekome tko koristi javni gradski prijevoz koji nije poskupio.

Ako želimo da nam kupovna moć ostane jednaka, onda bi i plaća trebala narasti za ovih 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Ako nije narasla 10 posto, malo smo siromašniji.”

Osvrnuo se i na kretanje kamatnih stopa i o mogućem povećanju rekao je:

“Što se tiče kamatnih stopa, ako osoba ima promjenjivu kamatnu stopu, treba provjeriti uz što je vezana. Govorim za razdoblje od sljedećeg mjeseca. Svi s kamatnom stopom vezanu uz NRS – bez brige, mirni ste zasad. Ali ako je euribor, pogledajte datum kad se mijenja, novi anuiteti stižu u srpnju, možda će biti veći pogotovo ako imate stambeni kredit koji ste nedavno uzeli. Može biti nekoliko stotina kuna veći. Idite u banku, probajte ispregovarati bolje uvjete.”

Milun je ipak uvjeren da ćemo prebroditi i ova izazovna vremena, a građanima poručuje: “Možemo svi postati financijski pismeniji. Obrazujte se, danas je to jako bitno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!