Što je ‘putinomanija’?

Svijet 12. lis 202206:52 0 komentara
Sputnik/Pavel Bednyakov/Pool via REUTERS

Marijana Grbeša, profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, govorila je u Pressingu o komunikacijskom ratu za koji kaže da ga još uvijek dobiva Ukrajina. Ipak, ističe da postoje razlike u korištenju komunikacijskih sredstava “iznad i ispod pojasa.”

“U ovom ratu sredstvima iznad pojasa mislim da Ukrajina i dalje jako dobro radi svoj posao. Uspijevaju taj sukob ostaviti na vrhu medijske, a onda i javne agende u cijelom nizu interesnih zemalja. U onom dijelu propagande ispod pojasa, tu Rusija radi dobar posao”, ocijenila je Grbeša.

Pojašnjavajući koja su to sredstva “ispod pojasa”, kazala je da su to sva rubna, etički problematična sredstva.

VEZANA VIJEST

“Bilo da se radi o korištenju dezinformacija ili crnoj propagandi, etiketiranju, laganju i slično”, navela je.

Smatra da i jedna i druga strana vode i rat za narativ, odnosno interpretaciju tog sukoba.

“U određenim javnostima Rusija taj rat dobiva na način na koji je nama ovdje dosta nezamisliv. To znači korištenje priče o Ukrajincima kao nacistima, ne-nacije, sotonista i najrazličitijih oznaka kojima ih se označuje”, rekla je Grbeša ističući da se već u susjednoj Srbiji može vidjeti da je takav narativ jako živ.

Profesorica je ukazala da je na rat u Ukrajini prenesen konstrukt koji je postojao i prije rata.

“Putinomanija je fenomen obožavanja Putina koji je nastao još prije rata u određenim dijelovima javnosti u različitim državama,a koji ima veze s antiestablišmentom. Pri tome Amerika predstavlja establišment, zastupnicu liberalnih i progresivnih vrijednosti, što za konzervativnu javnost predstavlja zlo. Putin se tu nametnuo kao borac protiv američkog imperijalizma, njihovog nametanja kvarnih vrijednosti. Sada je taj konstrukt prenesen i na ovaj sukob i samo se nastavio na sličan način”, pojasnila je.

Cijeli razgovor s profesoricom Grbešom pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!