“Što je s razlikom ako Vlada smanjuje PDV, a cijene rastu?”

Vijesti 25. stu 202218:32 0 komentara

Igor Vujović, predsjednik udruge Potrošač, gostovao je u Newsroomu u kojem je komentirao navike potrošača na Crni petak te povećanje cijena u Hrvatskoj.

“Najviše profitiraju potrošači koji kupuju glavom. Ako obratite pozornost koliko je koštao neki artikl prije dva mjeseca i sad, inflacija je učinila svoje. Neću reći da su svi trgovci loši jer ih ima i dobrih, ali to nije ono što se prezentira kroz medije i propagandu. Kod nas primjerice nema predmeta na sniženju od 90 posto kao na Zapadu”, rekao je.

Navodi kako mu je drago što je britanska udruga potrošača napravila analizu te su nas pozicionirali na kartu EU jer to pokazuje da nismo ništa drugačiji od drugih.

VEZANA VIJEST

“Trgovci imaju isti odnos prema potrošaču i u Engleskoj i kod nas. Žao mi je što sve uvijek pada na leđa potrošača”, rekao je te dodao: “U doba pandemije bila je logika stvari da se poveća internet trgovina, a to je sad samo drugačija opcija za kupnju. Ljudi se sad vraćaju u fizičke trgovine, to im je ritual. Internet trgovina se neće ugasiti, ona je samo jedan dodatak”.

Vujović kaže kako ne želi dizati paniku ali navodi kako prijavara na internetu ima te da su trgovci s područja EU-a puno sigurniji nego trgovci iz trećih zemalja poput Kine gdje su proizvodi najjeftiniji.

“Potrošači trebaju jako paziti od koga kupuju. Vrlo često znam reći da smo prešli s dinara na hrvatske dinare, pa s toga na kune, a uskoro s kune na euro, kod građana to ide automatizmom, to je monetarna politika. Trgovci uvijek pokušavaju hvatati krivine, ali da će se tu dogoditi neka velika promjena, ne vjerujem”, rekao je.

Navodi kako nije realno da je kruh poskupio 50 posto u godinu dana.

N1

Vlada izlazi svaki tjedan s novim mjerama, građani ne osjećaju benefit tih mjera.

“Ja kao potrošač umjesto da očekujem barem istu cijenu, da ne kažem smanjenje, osjećam inflaciju. Što je s razlikom ako Vlada smanjuje PDV, a cijene rastu? Zaposlenici kod trgovaca nisu dobili povećanje plaća. Ja kao potrošač opet nisam osjetio ništa, a razlika opet postoji”, zaključio je Vujović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!