Što ne biste smjeli držati u autu tijekom hladnih dana?

Vijesti 19. sij 202319:05 0 komentara
Alberto Grosescu / Alamy / Profimedia

Zima je godišnji period koji može najviše naštetiti vašem automobilu. Stoga je važno da ga dobro pripremite izvana, ali i iznutra.

To se ponajprije odnosi na stvari koje ne bi ste trebali držati dugo u automobilima tijekom hladnih dana, piše CarMoney, a prenosi Revija HAK.

Jedna od njih su lijekovi. Ostavljanje propisanih lijekova u automobilu preko noći tijekom zime nije dobro. Tvrde tablete i kapsule bi trebale biti najmanje pogođene, ali aktivne kemikalije u tekućinama i lijekovima za injekcije mogu biti promijenjene niskom temperaturom i mogu se brzo razgraditi. Vozači bi stoga uvijek trebali čuvati svoje lijekove na sobnoj temperaturi kako bi održali njihovu učinkovitost.

Gazirani napitak će se proširiti dok se smrzava i vršiti pritisak na otopljeni CO2 iznutra, pa može doći do pucanja ambalaže. Ako vozači ostave naočale ili čak sunčane naočale u automobilu tijekom zimskih mjeseci, mogli bi otkriti da okviri postaju osjetljiviji na lomljenje.

Također, iznimno niske temperature mogu oštetiti leće uzrokujući njihovo širenje i skupljanje, što rezultira iskrivljenim. Vozači mogu naočale držati u kutiji ili ih unijeti u kuću/stan nakon putovanja. Glazbene instrumente uvijek treba ponijeti unutra kako ih ne bi oštetila hladnoća.

Violine, gitare i violončela te drugi drveni instrumenti osjetljivi su na skupljanje i širenje na niskim temperaturama, što će oštetiti ili slomiti spojeve ljepila. Baterije će ostati bez energije zbog niske temperature koja utječe na elektrokemijske reakcije unutar baterije, a alkalne baterije mogu čak prsnuti i iscuriti.

Prijenosna računala i drugi elektronički uređaji proći će jednako loše jer njihove litij-ionske baterije postaju ugrožene hladnim vremenom.

Aerosoli mogu postati opasni ako su izloženi ekstremnoj hladnoći. Niska temperatura može uzrokovati destabilizaciju limenki pod tlakom, što može dovesti do pukotina ili čak eksplozije limenke, a isto vrijedi i za lak za kosu, boju u spreju ili čak WD-40.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!