Što se događa u Fortenovi: Je li Pavao Vujnovac ustuknuo pred šeikom Alketbijem?

Ekonomija 26. stu 202222:21 0 komentara
N1/Ilustracija

Iz dana u dan stižu oprečne informacije o Skupštini Fortenova grupe koja bi se u ponedsjeljak trebala održati u Zagrebu. Je li Pavao Vujnovac ustuknuo pred šeikom Alketbijem? Iza zatvorenih vrata Fortenove u ponedjeljak će se održati Skupština, ali s poprilično kraćim dnevnim redom od planiranog.

Na dnevnom redu Skupštine naći će se tek provedba financijskih izvješća u ovoj godini. Dok su s dnevnog reda skinute brojne druge točke. Pa tako i produljenje 6-godišnjih mandata u Upravnom odboru Fortrenove. Zbog šeikovog pokušaja preuzimanja Sberbankovog udjela u Fortrenovi, produljenje 6-godišnjeg mandata, barem zasad, neće dobiti izvršni direktor Fabris Peruško ili pak Pavao Vujovac koji drži oko 30 posto kompanije.

PROČITAJ JOŠ

Među povučenim točkama je i prijedlog za smjenom Romana Goltsova, Sberovog čovjeka u Upravnom odboru. Skidanje svih ovih točaka zatražio je Saif Alketbi koji tvrdi da je vlasnik 43 posto dionica kompanije. Uprava Fortenove uvjerava nas da to nije mala pobjeda arapskog investitora, ali službeno priopćenje je jasno – zahtjev je stigao od njegove kompanije SBK.

“Odvjetnici društva Fortenova (…) suglasili su se prijedlogom koji su dali odvjetnici društva SBK da se ostale točke dnevnog reda koje su prvobitno bile planirane odgode za sljedeću sjednicu Glavne skupštine, s obzirom da je SBK podvrgnut procedurama za upoznavanje klijenta u Nizozemskoj”, priopćili su iz kompanije.

Odnosno, žele reći da mu daju šansu da putem KYC – know your customer obrasca u idućih nekoliko tjedana dokaže da ima sve licence i da je novi vlasnik 43 posto udjela u Fortenovi. Iako je šeik Alketbi izmijenio dnevni red skupštine Fortenove, stručnjak za trgovačko pravo ne misli da će uvelike utjecati na poslovanje kompanije.

“Dokle god oni imaju udio koji je manji od 50 posto ne mogu ništa značajno kočiti osim što ostaje nejasnoća u vidu daljnjih odluka. Ova Skupština je mnoge odluke povukla i nije jasno tko će ih i kada predlagati i tko će o njima glasati”, kaže odvjetnik Mićo Ljubenko.

O njima sigurno neće glasati SBK odnosno arapski investitor, naglašavaju u Fortenovi. Pa se Ljubenko pita zašto Alketbi diktira dnevni red, a o njemu ne može glasati. I ne misli samo na njega nego trenutno poslovanje kompanija u ruskom vlasništvu u Hrvatskoj.

“Naša tijela, naš zakonodavac i Vlada nisu zasad išli s jasnim propisima, nastavno na europske propise. Nije jasno imaju li ruski ulagači pravo na dobit, pravo na svoje članove u Upravi i Nadzornom odboru, predlagati dnevni red, glasati. Ao da, za što da, a za što ne. Puno je upitnika koji nisu jasni u propisima”, kaže Ljubenko.

A državno tijelo pri Ministarstvu vanjskih poslova zaduženo za praćenje ruskih sankcija o tome, pa i o očitom utjecaju Saifa Alketbija na Fortenovu, nije imalo ništa za reći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!