Što se događa u hrvatskoj policiji? Policajce hapse zbog zataškavanja, ubojstva, droge, zlouporaba…

Vijesti 01. pro 202306:37 2 komentara
Unsplash/Max Fleischmann

Gledamo li upravo urušavanje policijskog sustava koji je već godinama kadrovski potkapacitiran, hijerarhijski narušen, politički pritisnut... Treba li zbog toga doći do smjena? Tko je odgovoran za rasulo?

U svega dva dana Policijska uprava sisačko-moslavačka, koja zbog svog položaja ima stratešku važnost u borbi protiv krijumčarenja i drugih vrsta prekograničnog kriminala, ostala je bez trojice rukovoditelja i dva policajca iz odjela za droge.

Policajci su, kako smo javljali, postavili zasjedu opasnim švercerima droge. No kada su ovi, nakon što su upali u klopku, pokušali bježati, policajci su zapucali. Nekoliko hitaca u zrak, nekoliko u vozilo krijumčara droge. Kasnije su lažirali da su ih dileri pokušali pregaziti.

USKOK-ova istraga

Zbog toga su po nalogu USKOK-a uhićena dva policajaca, oni s terena koji su bili u zasjedi te trojica njihovih šefova jer su, kako se sumnja, zataškavali cijeli slučaj.

Ovaj skandal dogodio se nedugo nakon nesreće Marija Banožića, sada već bivšeg ministra obrane, oko koje se još vuku brojni repovi. Nakon policijskog očevida vještak je morao još jednom na mjesto nesreće, a Policijska uprava vukovarsko-srijemska na kraju je Banožića prijavila samo za izazivanje prometne nesreće iz nehaja.

Još ni policija ni DORH nisu objasnili je li Banožić imao alkohola u krvi ili ne, odnosno kako se u javnosti pojavio nalaz prema kojem je imao koncentraciju od 0,21 promila alkohola u krvi.

Problematična policija

Ovo polemično postupanje vukovarsko-srijemske policije oko Banožićeve nesreće dolazi nedugo nakon što je više policijskih službenika te Policijske uprave optuženo za pogodovanje županu Damiru Dekaniću oko njegove prometne nesreće iz travnja prošle godine.

Optužen je i sam župan kojeg se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem nakon nesreće.

Poznato je da USKOK tereti župana te još pet osoba od kojih su troje policijski službenici, za lažiranje informacija o prometnoj nesreći što ju je, prema optužnici, Dekanić skrivio jer je bio pod utjecajem alkohola. Kako župan ne bi bio kažnjen krivnju je na sebe preuzeo njegov bratić, dok je svjedokinja u čiji je automobil udario, također izjavila da za upravljačem nije bio Dekanić.

Još uvijek ima poštenih

Međutim, policajci koji su te noći radili opisali su što se doista događalo. Zanimljivo je da je jedan od njih potvrdio da je o svemu obavijestio i Operativno-komunikacijski centar MUP-a RH.

Nakon afere s Dekanićem, PU vukovarsko-srijemska nije se proslavila ni u slučaju Marija Banožića.

U međuvremenu je uhićen policajac Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zbog sumnje da je štitio krijumčare droge od kojih je nabavljao kokain.

Skandal za skandalom

Istraga protiv njega otvorena je nakon što se doznalo da je s još jednom osobom u svom stanu konzumirao drogu. Osumnjičen je i zbog omogućavanja trošenja droga, ali i neprijavljivanja pripremanja kaznenog djela. Naime, svojim kolegama nije prijavio krijumčara koji je prije nekoliko tjedana iz BiH pokušao prošvercati drogu.

Prema informacijama do kojih smo došli, radilo se o 20-godišnjaku i 21-godišnjaku koje je policija 21. listopada zaustavila na predjelu Lozice u blizini Dubrovnika. U tom je času 21-godišnjak s novčanice šmrkao kokain, a kada je uočio policajce dobacio je vrećicu u kojoj je bilo ukupno 55 grama iste droge. Sumnja se da su kokain prokrijumčarili iz BiH.

Upravo za ovog dilera i njegov naum da kupi veću količinu kokaina u BiH znao je policajac koji je nedavno uhićen, no tu informaciju nije podijelio sa svojim kolegama.

Ubojstvo studentice

Svim ovim nedavnim skandalima koji su potresli hrvatsku policiju treba dodati i onaj iz Policijske uprave osječko-baranjske čiji je policajac ubio 21-godišnju studenticu s kojom je bio u vezi. On je u policiju primljen nakon što je završio policijski tečaj kojeg je uglavnom pohađao online.

Iako je ovaj 27-godišnji policajac najprije prijavio samoubojstvo djevojke, njegovi kolege utvrdili su tijekom očevida da se radilo o ubojstvu – doduše počinjenom iz nehaja.

Uvjerio ih je da mu je pištolj opalio slučajno. Ubrzo će državno odvjetništvo taj slučaj prekvalificirati u teže kazneno djelo, obično ubojstvo, te je protiv policajca zbog toga i otvorena istraga koja još traje.

Što kaže ministar?

Nakon svega toga, ali i recentnih događaja u PU sisačko-moslavačkoj novinari su jučer pitali ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ravnatelja policije Nikolu Milinu je li povjerenje u policiju poljuljano.

Ministar tvrdi da je sve OK. Prema njegovim riječima i rezultati policijskog rada što su u četvrtak prezentirani u Saboru govore u prilog tome da Hrvatska nije slučajno označena kao jedna od najsigurnijih zemalja u Europi i svijetu.

“Policija radi svoj posao vrlo profesionalno. Rezultati su bolji nego ikad od kada se u hrvatskoj policiji vode statistike kriminaliteta”, rekao je Božinović.

Sustav je reagirao

Na izravno pitanje o uhićenju dvojice policajaca i trojice policijskih šefova u PU sisačko-moslavačkoj kazao je kako mu je to teško razumljivo postupanje.

“Mogu razumijeti revnost policajaca i njihovu želju u borbi protiv nositelja kriminala, no hrvatska policija mora djelovati u skladu sa zakonom. Kad ne radi u skladu sa zakonom onda reagira policijski sustav kao i sustav državnog odvjetništva. Ovo su na žalost posljedice”, poručio je Božinović.

Milina nije želio otkriti kako su točno sisački policajci i njihovi šefovi raskrinkani.

Policija je uspješna?

“Povjerenje u sustav nije narušeno”, uvjeren je i ravnatelj Milina. “Policijski službenici moraju voditi računa o zakonitosti postupanja. Sustav je odmah reagirao”, istaknuo je Milina.

Upitan je li zbog ovih uhićenja dovedeno u pitanje funkcioniranje sisačko-moslavačke policije ravnatelj je kazao kako ta Policijska uprava kao i sve ostale i dalje funkcionira i bilježi uspješne rezultate.

Naši izvori iz policije uvjereni su da su u PU sisačko-moslavačkoj uhićenja bila nepotrebna. “Ravnatelj je trebao otići tamo i riješiti problem. Poslati sve koji su pogriješili na disciplinski postupak, a ne dopustiti da iskusni policajci zbog manjeg propusta završe u istražnom zatvoru”, zaključuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare