Što se sve mijenja ulaskom Hrvatske u Schengen?

Vijesti 08. pro 202207:22 0 komentara
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Danas ćemo saznati postaje li Hrvatska napokon dio šengenskog prostora, o čemu odlučuju ministri pravosuđa i unutarnjih poslova koji će se sastati u Bruxellesu. S njome slijedi i niz promjena; neke se granice gase, kolone se smanjuju, a putovanja olakšavaju

Od 1. siječnja granična kontrola bit će ukinuta na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, odnosno prema Republici Sloveniji i Mađarskoj.

S druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena; to postaje vanjska granica Schengena.

VEZANE VIJESTI

Kilometarske kolone u špici sezone past će u zaborav, kao i dugotrajna čekanja na granici. Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Kompenzacijske mjere

Iako ostajemo bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere.

‘Mi ćemo tim kompenzacijskim mjerama unutar dubine poduzimati mjere u cilju da kontroliramo u prvoj mjeri nezakonite migracije i sve druge oblike pojava koje bi se tamo mogle dogoditi’, pojasnio je za Dnevnik Nove TV načelnik sektora za granicu PU istarske Loris Kozlevac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!