Što se zasad zna o uhićenjima i zašto nisu ispitani Milošević i Tolušić?

Vijesti 20. velj 202211:00 > 14:40
Marko Lukunic/PIXSELL

Policija je u subotu ujutro pretresla kuću ministra graditeljstva, Darka Horvata, nakon čega je ministar uhićen i odveden na ispitivanje u USKOK. Nakon ispitivanja, njegov odvjetnik Vladimir Terešak rekao je da je ministar iznosio obranu i negirao krivnju. Premijer Plenković ga je na osobni zahtjev navečer razriješio dužnosti, a Horvatu je određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke.

Što se zasad zna o uhićenjima i zašto nisu ispitani Boris Milošević i Tomislav Tolušić te kakva je, prema neslužbenim informacijama, njihova uloga u cijeloj priči, donosi naša reporterka Vanja Kranic.

Premda tužitelj nije htio odgovoriti zašto je ministar Darko Horvat uhićen, a Boris Milošević i ostali ne, možemo pretpostaviti da je USKOK smatrao da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke.

VEZANE VIJESTI

Prema neslužbenim informacijama ključna osoba u cijeloj priči Ana Mandac, okrivljena nekadašnja pomoćnica Darka Horvata, ispitana je ranije i prema neslužbenim informacijama rekla je da nije kriva, ali je teretila sve ostale. To ne čudi jer znamo da je USKOK u posjedu njenog mobitela kad je uhićena u kraku uhićenja Josipe Rimac, a u mobitelu navodno postoji komunikacija između nje i Horvata, Miloševića i drugo dvoje obuhvaćenih ovom istragom. Prema neslužbenim informacijama izravnog kontakta između Mandac i Tolušuća nema.

Uz iskaz Ane Mandac i pisanu komunikaciju prema neslužbenim informacijama USKOK ima iskaze još dvoje svjedoka.

USKOK tereti Horvata da je omogućio da ukupno 20 tvrtki dobije oko 20,6 milijuna kuna iako nisu zadovoljavale kriterije, zato što sumnjaju u USKOK-u da su Horvat i drugi bili osobno zainteresirani da te tvrtke dobiju novac. Prema neslužbenim informacijama od tih 20 Horvat je bio zainteresiran za četiri tvrtke koje su dobile 700.000 kn i USKOK sumnja da je s nekim od vlasnika Horvat osobno bio povezan. Jedna svjedokinja je ispričala da je upozoravala Horvata da se ne radi po zakonu, a da je on odgovorio da je on ministar i da to provode stručne službe. Horvat sad tvrdi suprotno, negira sve što mu se stavlja na teret i kaže da je kao ministar potpisivao brojne odluke, ali da se pritom oslanjao na stručne službe.

S druge strane Boris Milošević i Tomislav Tolušić terete se za poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Tolušić da je urgirao za dvije tvrtke koje su dobile nešto manje od 400.000 kn od kojih je jedna navodno radila njegovu kuću, a kad je u pitanju Milošević, njega se prema neslužbenim informacijama tereti da je tražio da 15 tvrtki prvo dobije ta sredstva, no to je reducirano na sedam tvrtki koje su dobile oko 650.000 kn, ali da je bio u kontatku s Anom Mandac, da je slao tablice s imenima tih tvrtki, i to nakon sastanka gdje je rekao da je nezadovoljan jer je malo njihovih dobilo novac u prvom navratu.

Što Milošević i Tolušić kažu, ne znamo, oni se još nisu oglasili. Čulo se da ih USKOK nije kontaktirao, poslat će im rješenje o istrazi i nakon toga će biti pozvani da iznesu obranu.

Što se tiče ministra Josipa Aladrovića, njegovo ime je iskočilo, ali navodno se radi o nezakonitim zapošljavanjima koji nisu vezani uz ovu nego neku drugu priču.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.