Što slijedi nakon najnovije snimke tragičnih navijačkih nereda u Ateni?

Crna kronika 21. kol 202316:40 1 komentar

Analizirali smo što ova snimka znači za nastavak istrage protiv uhićenih BBB-a i grčkih navijača AEK-a i Panathinaikosa koji su sudjelovali u neredima prije gotovo dva tjedna.

U javnosti se danas pojavila nova snimka nereda u Ateni nakon kojih je preminuo AEK-ov navijač Michalis Katsouris. Prema analizi koja prati snimku nesretnom Katsourisu smrtonosnu ozljedu zadao je jedan od njegovih znanaca, također navijač AEK-a, i to najvjerojatnije slučajno tijekom trčanja ulicama Atene.

Hoće li nakon objave ovog video zapisa doći do zaokreta u postupku?

Snimka kao dokaz

Snimka, naime, može biti zakonit dokaz ako ju je policija tijekom očevida izuzela na zakonit način. Sama za sebe ne znači previše, ali je dobar indicij za postavljanje mogućih teza u daljnjem tijeku postupka. Kako bi snimka bila dokaz mora biti cjelovita, a kako bi se na njoj mogla temeljiti eventualna presuda moraju je potkrijepiti i ostali dokazi.

Ipak, u političkom kontekstu, kao i budućem odnosu prema hrvatskim navijačima, što sve prati ovu huligansku tragediju, i ova snimka ima određenu težinu. Može poslužiti i kao temelj za žalbe uhićenim BBB-ima.

Identificirani huligani

Budući da su osobe koje su analizirale snimku, u metežu stotina huligana identificirale baš Katsourisa i još jednog mladića, koji je bio odjeven u ‘bordo majicu’, evidentno je da dobro poznaju navijačku scenu.

Ukoliko su analizu napravili grčki istražitelji očito je da detaljno pregledavaju sve dostupne snimke, slažu mozaik događaja, te intenzivno tragaju za počiniteljem Katsourisovog ubojstva.

Ako je pak snimku analizirao netko iz navijačkog miljea ili braniteljski tim uhićenih, realno je zaključiti da je riječ o osobama koje poznaju i Katsourisa, ali i drugog navijača koji mu je u trku navodno nanio smrtonosnu ozljedu.

Gdje je nestao nož?

Ključno će, što je poznato od ranije, ipak biti pronaći nož kojim je Katsouris uboden. Zatim će na osnovu tragova taj nož trebati povezati s osobom koja ga je držala u ruci u prilikom nanošenja smrtonosne ozljede. Samo to može biti kvalitetan dokaz na sudu.

Ako Katsouris nije ozlijeđen u trenutku koji se vidi na najnovijoj snimci, ostaje otvoreno pitanje kada se kobni napad uopće dogodio. Za to će trebati detaljno analizirati i ostale snimke, te ispitati svjedoke. Spominjalo se ranije da trenutak uboda uopće nije snimljen.

Ova najnovija snimka vrlo je dobre rezolucije, odnosno dosta jasno se na njoj vide i akteri i tijek događaja.

Tragovi krvi na ulici

Vidi se i kako mladić u ‘bordo majici’ od drugog navijača AEK-a na početku incidenta uzima neki predmet. U pratećoj analizi sugerira se da je to vrlo vjerojatno bio nož. Kasnije je taj isti navijač snimljen kako trči uz Katsourisa. Dolazi u jednom trenutku do kontakta među njima, a nova snimka trebala bi biti dokaz da je baš tijekom tog trka mladić u ‘bordo majici’ slučajno ubo Katsourisa.

Jesu li na ulici, gdje se navodno dogodilo ranjavanje, pronađeni tragovi krvi ili neki drugi tragovi? Istraga je prema grčkom zakonodavstvu tajna, pa tih podataka nema. Doduše, dio medija navodi da su ulice oprane prije nego što su istražitelji uspjeli prikupiti sve dokaze. To bi mogao biti ozbiljan propust ukoliko se službeno potvrdi.

Bijeg s mjesta događaja

Na snimci se dalje vidi kako se od mogućeg mjesta uboda Katsouris i drugi navijač udaljavaju prema obližnjim kafićima i trgovinama. Katsouris će, poznato je, kolabirati u jednom kiosku čiji mu vlasnik, kako se također vidi na snimci, nije ni pokušao pomoći. Vrlo brzo, što je također snimljeno, oprao je mjesto događaja. Postavlja se pitanje je li pri tome možda oprao i neke važne dokaze.

Ipak, budući da vještaci za traseologiju, u što spada i analiza tragova krvi, objašnjavaju kako je za identifikaciju DNK dovoljan vrlo mali biološki trag, nije isključeno da će do kraja istrage biti pronađeno još novih dokaza.

Kasnije je, prema snimci, grupa ljudi na motorima pregledavala jedan kontejner za smeće. Tim dijelom snimke pokušava se navesti na zaključak da je neko oružje završilo upravo u tom smeću. Službene informacije kažu da nož još nije pronađen. Inače, prikrivanje kaznenog djela, odnosno pomaganje počinitelju, također se kažnjava zatvorom.

Optužbe za ubojstvo

Kako bi se potkrijepila optužba za ubojstvo cijeli krug dokaza na kraju mora biti zatvoren. U pitanju je teško kazneno djelo za koje je u Grčkoj predviđena i kazna doživotnog zatvora.

Optužbe za svako kazneno djelo moraju biti čvrste kako bi se ono dokazalo na sudu, a snimka video nadzora može biti važan, iako ne i presudan dokaz. Ona je indicij istražiteljima u kojem pravcu da fokusiraju istragu.

Vještaci za biometriju mogu na osnovu snimke identificirati osobe, a važnu ulogu će imati i policijski službenici koji rade na suzbijanju navijačkih nereda, tzv. spotteri. Oni dobro poznaju sve navijače, pa mogu potvrditi njihov identitet i na osnovu snimke. Uloga svakog ponaosob u navijačkim neredima mora biti utvrđena kako bi optužba opstala. Doduše, uhićeni BBB-i već su priznali sudjelovanje u izgredima, no nitko ne priznaje ubojstvo.

Odvjetnici žrtve ruše snimku

I dok neslužbena analiza najnovije snimke ukazuje da bi počinitelj ubojstva mogao biti grčki navijač, odvjetnici Katsourisove obitelji oštro to odbacuju.

Navode kako već postoje dokazi koji ruše ovu posljednju verziju događaja, no zbog tajnosti istrage što ju propisuje grčko zakonodavstvo, ne mogu o tome više govoriti.

“Budući da ova verzija ne odgovara stvarnosti, izjavljujemo da ćemo se svim pravnim sredstvima boriti protiv svakoga tko pokušava oprati odgovornost s policije i sa, za svako društvo opasnih, nacističkih huligana iz Hrvatske, kao i njihovih pomagača u Grčkoj, svakoga tko pokuša previdjeti ili promijeniti elemente slučaja, te svakoga tko pokuša zataškati tragični događaj i svesti ga na ozljeđivanje iz nehaja”, poručili su nakon objave nove snimke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare