Što učiniti u slučaju potresa?

Vijesti 16. velj 202312:41 0 komentara
JUNI KRISWANTO / AFP, Ilustracija

Jak potres koji se oko 11 sati dogodio na Kvarneru uznemirio je građane pa su iz Hrvatskog Crvenog križa podijelili nekoliko uputa što činiti u slučaju potresa.

Iz Crvenog križa kažu da nije čudno da je potres uznemirio građane jer smo posljednjih dana svi pod snažnim utjecajem tragičnih vijesti iz Turske i Sirije, koje je pogodio razorni potres i odnio živote desetaka tisuća ljudi.

“Pretjerani strah nije koristan, ali dobra pripremljenost jest”, poručili su iz Crvenog križa i objavili upute.

Što učiniti tijekom potresa?

Ostanite mirni! Ako ste na otvorenom, ostanite tamo, ali udaljite se od zgrada, drveća, ulične rasvjete, prozora, svih staklenih površina i svega što može pasti na vas.

Ako ste u zatvorenom prostoru, ostanite unutra! Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se prilikom ulaska ili izlaska iz zgrada.

Ako trebate pomoć, nazovite žurne službe (112) i slijedite njihove upute. Pronađite najsigurnije mjesto za sebe i druge. Stanite u zaklon, pod čvrsti stol, klupu ili uza nosivi zid i ostanite u tom položaju mirno do kraja potresa.

Ako se sklonite ispod klupe, jednom rukom pokrijte glavu, a drugom se čvrsto držite za nogu stola. Ako u blizini nema stola, pokrijte svoje lice i glavu rukama i ostanite skupljeni u kutu prostorije.

Držite se podalje od stakla, prozora, pregradnih zidova, visokih komada namještaja i svega drugoga što bi moglo pasti, kao što je na primjer luster.

Budite svjesni da se alarmi mogu uključiti te se nemojte preplašiti zvuka.

Ne koristite stepenice. Ne skačite kroz prozor. Ne koristite dizala.

Ako vas potres probudi iz sna, pokušajte ostati mirni i krenite prema najbližem sigurnom mjestu. Ako ste u krevetu za vrijeme potresa, ostanite tamo, osim ako se iznad vas nalazi teški luster koji bi mogao pasti. U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurno mjesto. Zaštitite svoje lice jastukom.

Slušajte lokalnu radijseku postaju i slijedite sigurnosne upute.

Ako unutar objekta nije sigurno, izađite i ostanite vani. Ako to možete učiniti brzo i ako je sigurno, sa sobom uzmite komplet za izvanredne situacije i kućne ljubimce.

Imajte spreman ruksak

U slučaju potresa, imajte spreman ruksak. U njemu neka se nalaze: baterija, lijekovi, mobitel i punjač, higijenski set, malo hrane, voda, odjeća i deka, dokumenti, set prve pomoći, novac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!