“Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”: fAKTIV poziva na Noćni marš – 8. mart

Vijesti 06. ožu 202308:21 0 komentara
Lara Varat

Feministički kolektiv fAKTIV poziva u srijedu, 8. ožujka, na Noćni marš - 8. mart, prosvjedni marš koji se u Zagrebu održava sedmu godinu.

Na glasnu i borbenu proslavu 8. marta na ulicama pozivaju građane pod parolom Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici! Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18 i 30.

“Naš otpor uvijek je dvostruk: Mi gradimo štrajk na ulicama, ali ga započinjemo u našim domovima. I to zato jer je naš rad neprekidan – prije i nakon odlaska na posao kuhamo, peremo, peglamo, brinemo o djeci, njegujemo starije, krpamo kućanske budžete. Odbijamo biti žrtve, ne pristajemo na lažne mitove o ženskoj prirodi i na podvale o prirodnom radu ljubavi. Ne pristajemo na ucjene nevidljivog neplaćenog rada i njegova umora radi kojega nemamo vremena za sebe”, ističu u priopćenju i dodaju:

“Zato marširajmo prema ženskom štrajku, makar i malim koracima. Uhvatimo korak s onima koje štrajkaju i prosvjeduju jučer, danas i sutra: s radnicama Orljave koje su nakon više od godine dana borbe izborile svoje otpremnine, radnicima i radnicama Čistoće koji su pokazali što znači radnička solidarnost, platformskim radnicima i radnicama koji podižu glas protiv nesigurnih radnih uvjeta, zdravstvenim radnicama i radnicima koji najavljuju da su spremni štrajkati. Marširajmo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice i ući u kuhinje, štrajku kojim možemo prkositi moćnima i zbijati redove sa slabijima.

Zalupimo vratima kuhinja, izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući. Živio feminizam! Živio 8. mart!”

Ena Jurov

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!