Afera softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

Vijesti 10. stu 202110:20 > 23:10 11 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je u srijedu ujutro zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislava Petrica te još dvije osobe.

Ured europskog javnog tužitelja objavio je i priopćenje u kojem navode da su uhitili četvero ljudi zbog sumnje na prevaru u Ministarstvu regionalnog razvoja i Fondova EU.

Tijek događaja:

23:05 Nakon ispitivanja i noći u pritvoru odluka o istražnom zatvoru

Bivša ministrica Gabrijela Žalac prenoćit će u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja koji treba odlučiti hoće li protiv četvero osumnjičenih zbog malverzacije novcem iz EU fondova zatražiti istražni zatvor.

Više čitajte OVDJE.

21:15 Ispitivanje Žalac je u tijeku

Kako doznajemo, ispitivanje Gabrijele Žalac je u tijeku.

19:15 Pred Ured europskog javnog tužitelja stigla tri policijska kombija

Oko 18:30 pred Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu stigla su tri policijska kombija.

Akciju provodi novoformirano tužiteljsko tijelo osnovano 1. lipnja 2021., a kojemu je cilj otkriti malverzacije u kojima su oštećeni europski fondovi. Na čelu tog ureda je Tamara Laptoš.

“Uhićenja koja se tiču ovog ureda su sličnog postupka kao i primjerice uskočki predmeti, a razlika je u tome što ispitivanja provodi europski javni tužitelj, koji odlučuje o daljnjim postupcima u predmetu. Ako tužitelj u ovom slučaju odluči predložiti pritvor za osumnjičene, o tome će se odlučivati na ročištu Županijskog suda. Bude li tako, odluka bi mogla biti poznata već sutra”, rekla je reporterka HRT-a.

Emica Elvedji/PIXSELL

19:10 Jandroković: Iznenadilo me

Predsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković, komentirao je u razgovoru za Media Servis današnje uhićenje bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac.

“Iznenadilo me je. Nisam znao, koliko znam, nitko nije znao. Prošlo je već dosta vremena od kada gospođa Žalac više nije ministrica tako da su to vjerojatno neke nove spoznaje i nova otkrića”, rekao je Jandroković.

Više čitajte OVDJE.

17:45 Rimac: Uhićenje Gabrijele Žalac je šamar premijeru Plenkoviću iz Europske unije

Komentirao je uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac. U međuvremenu se oglasio i USKOK koji kaže da su prikupljali dokumentaciju o slučaju i da su je, kad su je prikupili, predali uredu europskog javnog tužitelja u Zagrebu. Jesu li se žurili s prikupljanjem podataka, s obzirom da su mediji o ovom slučaju slušali već dvije godine?

“Nisu se žurili, mogli su i sami otvoriti slučaj. Ovo je sad izvlačenje iz neugodne pozicije i bježanje od odgovnrosti koju si imali u dvije godine da slučaj istraže i provedu radnje koje bi bile primjerene”, smatra Rimac.

Žalac je i dalje članica Predsjedništva HDZ-a, iako Mario Kapulica kaže – samo formalno.

“Formalno ili neformalno, član Predsjedništva i član stranke koji je obnašao javne dužnosti je jednostavno dogovornost vrha stranke, odnosno premijera ako se tu radi o ministru. Tu nema bijega, ovo je šamar premijeru iz Europske unije i bez obzira koliko se pravi neinformiran i nevješt, od te odgovornosti ne može pobjeći”, naglasio je Rimac.

Više čitajte OVDJE.

16:14 USKOK o aferi Softver

Uskok se u srijedu na svojim stranicama oglasio o izvidima u sklopu afere softver u kojoj je osumnjičena bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Cijelo priopćenje možete pročitati OVDJE.

15:44 HND: Muža Gabrijele Žalac prijetio novinaru, tražimo sankcije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je podršku svom članu i novinaru portala Telegram.hr Dragi Hedlu. Njemu je tijekom obavljanja radnog zadatka prijetio Mario Žalac, suprug uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Incident se dogodio u Vinkovcima, kada su policajci počeli pretragu dva automobila ispred kuće bivše ministrice.

U tom se trenutku pojavio Mario Žalac i na novinare počeo vikati: “Hvala vam svima”, nakon čega se posebno obratio Hedlu riječima: “Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Svisvete.”

HND traži oštre sankcije za sve one koji verbalnim i fizičkim putem nasrću na novinare.

Budući da mu to očito nije bilo dovoljno krenuo je prema novinarima, ali ga je policija u tome spriječila, navodi HND u priopćenju.

HND osuđuje takvo ponašanje i još jednom poziva nadležne institucije da reagiraju na otvorene prijetnje novinarkama i novinarima.

Hedl je nagrađivani novinar i istaknuti član HND-a društva, a bivša ministrica uhićena je upravo zbog afere o kojoj su pisali Hedl i kolege s portala Telegram.hr, kaže se u priopćenju.

“HND još jednom upozorava na atmosferu linča koja se stvara u društvu, a usmjerena je prema novinarima. Za nas je to neprihvatljivo i tražimo oštre sankcije za sve one koji verbalnim i fizičkim putem nasrću na naše kolege i kolegice, koji rade posao u interesu javnosti”, upozorava u priopćenju predsjednik društva Hrvoje Zovko.

13:00 Završen pretres kuće

Završio je pretres kuće Gabrijele Žalac, koja je iz nje izašla zajedno s istražiteljima, sjela u civilno vozilo policije i odvedena je na ispitivanje u USKOK.

12:56 Plenković o uhićenju

“Znam što sam pročitao sad ovdje, drugo ne znam ništa. Presumpcija neovisnosti postoji, pravosudna tijela su neovisna i rade svoj posao. Naš je posao borba protiv korupcije. O ovome ću govoriti kad nešto više budem znao, O ovome vam danas neću reći više ništa”, rekao je šef HDZ-a, Andrej Plenković te na pitanje je li ga uhićenje iznenadio odgovorio “naravno da jest”. Potvrdio je i da je Žalac i dalje članica Predsjedništva HDZ-a.

Više pročitajte OVDJE.

12:01 Pretres kuće Gabrijele Žalac

Ispred kuće bivše ministrice nalaze se dva civilna policijska vozila, a u tijeku je pretres kuće.

11:45 HDZ o Gabrijeli Žalac

Iz HDZ-a su rekli da je Žalac nominalno članica Predsjedništva stranke, ali da već dvije godine ni na koji način ne sudjeluje u radu stranke. O njezinom članstvu u HDZ-u odlučivat će vinkovački HDZ, a očekuje se da će biti izbačena iz stranke.

11:20 Grbin o uhićenju

Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, komentirao je uhićenje. “Mi iz SDP-a smo na to dugo ukazivali, a svojedobno smo pokrenuli i postupak njenog opoziva”, rekao je Grbin.

 

11:04 Tko je još uhićen

Kako neslužbeno doznaje Iva Puljić Šego, među uhićenima je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric.

10:55 Gordan Jandroković bez komentara

N1

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković nije želio komentirati uhićenje. “Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati”, odgovorio je Jandroković na pitanje novinara da komentira vijest da je bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena na obavijesni razgovor u ured Europskog javnog tužitelja zbog afere Software.

10:45 Oglasio se PNUSKOK

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.”

10:22 Oglasio se Ured europskog tužitelja

“Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljene dodatne pojedinosti”, naveli su u priopćenju.

10:20 Što se ranije pisalo

Podsjetimo, nedavno je objavljeno da policija provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako se tada pisalo, policija je krajem rujna ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Predmet istraga bio je posao koji je tvrtka Ampelos 2018. godine dobila od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac. Ampelos je za razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem potpisao ugovor vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Ministarstvo je na taj projekt prvo planiralo potrošiti 5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 s PDV-om. Prije dobivanja posla tvrtka Ampelos imala je jednog jedinog zaposlenog te se borila s blokadama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare