Stručnjak objasnio: Evo kako prepoznati da ste zaraženi hripavcem

Vijesti 30. stu 202310:47 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Na razini Hrvatske više je od tisuću oboljelih od hripavca, što je više nego kad se kombinira posljednjih deset godina zajedno, naveli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Više o tome pričao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

“Oboljeti mogu svi, ali najviše obolijevaju mlađi i najviše je zaraženih među školarcima, sedmi i osmi razred. Najviše je ova bolest opasna za novorođenčad, koja nisu cijepljena. Sada nam je tri godine od pandemije i postali smo osjetljiviji i dodatno nam je pala cijepljenost zbog nepovjerenja”, rekao je Kolarić HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” pa se osvrnuo na to koliko traje cjepivo:

“U prvoj godini se 95 posto djece cijepi, a u petoj godini docjepljivanje je 88 posto. Da bismo imali zaštitu kod djece, 96 posto ih mora biti cijepljeno, a ospice su druga najzaraznija bolest. Cjepivo ne pruža cjeloživotni imunitet. Nakon docjepljivanja zaštita traje deset godina, ali se mogu zaraziti i cijepljena djeca.”

Otkrio je i zašto je zaraza najčešća kod djece.

“Djeca žive u grupama i u bliskom su kontaktu i zato se brzo zaraze. Imamo 530 prijavljenih slučajeva, ali je zaraženih puno više, a stariji se zaraze u manjem broju.”

Napominje da hripavac rijetko prelazi u neki teži oblik bolesti. Naglasio je i da je normalno za ovo doba godine da ima i hripavca i covida.

“Karakteristično za hripavac je da napadaji kašlja stvaraju osjećaj nedostatka zraka i na kraju kašlja bude uzdah. Rijetko kad prelazi u upalu pluća.”

Najavio je da sutra otvaraju i drive-in HZJZ-a za testiranje iz automobila, a nalaz se dobije odmah sljedeći dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!