Stručnjak: Pitanje je koliko će premijer moći tolerirati Horvatovu nesposobnost

Vijesti 07. sij 202217:28 > 20:34 2 komentara
posljedice potresa, obnova nakon potresa, Banija, Banovina
Igor Kralj/PIXSELL/ilustracija

Politički analitičar, Zoran Pucarić, gostovao je u Newsroomu te je komentirao aktualna politička događanja.

Najprije je komentirao sukobe predsjednika Zorana Milanovića s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom Marijem Banožićem.

“Ne znam koliko je netko htio sakriti, da nisu bili Bradleyji, bilo bi nešto drugo. Uvijek će se naći nešto zanimljivo da se taj verbalni sukob nastavi. I koliko god je on u početku bio zanimljiv, pa čak i pozitivan jer su se otvarale teme koje su se dugo spremale pod tepih, sada je to više postalo monotono. Sada više nije bitno o čemu se radi, samo je bitno da se međusobno sukob nastavlja, da predsjednik potencira kako je ministar nesposoban, da premijer brani ministra, jednostavno se ne događa ništa, samo se sukob nastavlja”, kaže i dodaje:

VEZANE VIJESTI

“Otvaraju se teme, prva tema koju je predjednik otvorio bio je način biranja članova Vrhovnog suda, dakle. ogolila se neka politička igra biranja dužnosnika u pravosudnom sustavu. Tako su se otvarale i teme je li vojska dovoljno opremljena, kupujemo li avione koje nećemo moći koristiti. Ponuda za Bradleyja je tu već čak i pet godina i nemoguće je da ona ističe u veljači, a mi još nismo zauzeli stav i da se sad ponovno otvara tema jesu li nama Amerikanci ponudili jednu ili drugu verziju”.

Rekao je i kako je tek sad rečeno da će se napraviti studija: “Pa ako smo pet godina u tome, ona je već trebala biti napravljena. Očito je da neko planiranje u tom sektoru ne funkcionira”.

“Premijer će se morati odlučiti na rekonstrukciju”

Govorio je i o mogućoj rekonstrukciji Vlade:

“Mislim da je sve više i više očito da će se premijer morati odlučiti na rekonstrukciju Vlade. Pitanje je samo koliko će ljudi morati promijeniti. Prije nekoliko dana je predsjednik objavio da je više od pola vlade pod pritiskom optužbi za korupciju i nitko ništa nije napravio”, kaže.

Zašto nitko nije reagirao na tu optužbu:

“S jedne strane predsjednik izbacuje verbalne bombe svako malo pa smo malo oguglali na to. S druge strane, hajdemo se pitati, a što DORH radi i radi li doista. Pa pogledajmo skandal oko DORH-a i Gabrijele Žalac i o tome je li nova glavna državna odvjetnica nešto znala i ako nije znala zašto nije znala. Jednostavno se ogoljuje nefunkcioniranje sustava i nekakv način funkcioniranja sutava koji nije dobar i koji ćemo prije ili kasnije morati promijeniti”.

“Što se tiče Horvatovih rezultata, sve možemo vidjeti na terenu”

Osvrnuo se i na obnovu:

“Mislim da problem obnove najplastičnije pokazuje nefunkcioniranje sustava, nemoguće je da je prošlo ovoliko vremena od potresa i da se još nista ne radi. Po meni je neprihvatljiva izjava ministra Horvata kada mu se kaže da je privatni sektor obnovio 50 kuća, a on kaže da nije 50 nego 20 i nešto. To pokazuje njegovo komunikacijsko nesnalaženje, a što se tiče njegovih rezultata to možemo vidjeti na terenu.

Zabrinjavajuće da ministar tako olako daje izjave, a činjenica je da će njegov mandat ovisiti o raspoloženju premijera i rukama kojih zasad ide dovoljno. Pitanje je koliko će nejgovo ovakvo ponašanje, pa i nesposobnost premijer moći tolerirati, pokrivati ga i prikazivati da ga ne želi zamijeniti. No u rekonstrukciju Vlade će se sigurno ići i vjerujem da će ministar Horvat biti jedan od ministara koji će biti u matematici.

I dosad je premijer branio ministre sve do jednog trenutka kada mu postane prevruće pa odluči odustati”. Dodao je i kako imamo još otprilike tri mjeseca zime i ljude u kontejnerima, što se nije smjelo dogoditi.

“Ono što ide u prilog premijeru i Vladi je da je oporba zabavljena sama sa sobom. Imamo lijevi i desni dio oporbe i imaju svoje igre i preslagivanje i ne stignu se baviti nacionalnim problemima. Oporba bi oko nekih stvari trebala zajedno nastupiti”, kaže.

“Most je dobio priliku biti vidljiv u medijima i to je iskoristio”

Govorio je i o covid potvrdama:

“Cijela ta priča je postala shizoferna. Ako malo bolje pogledamo, inače lijevi politički spektar zagovara veće slobode, dok desni zagovara obratno. Kod covid potvrda imamo potpuno suprotnu situaciju. Desni dio spektra je prepoznao prazan prostor i uletio u njega. To je tema na kojoj ne bi trebali graditi političke bodove.

Vidjet ćemo kako ce to izgledati, Most je dobio priliku biti vidljiv u medijima i to je iskoristio i to se vidi na rejtingu. Koliko će to trajati to ćemo tek vidjeti. Previše je nepoznanica, a oni su se zaigrali na jednu kartu koja je prilično nepoznata i ne znamo što će biti. Možda nećemo izaći na referendum, a on može biti odobren”, kaže.

Tko je kriv za nepovjerenje stožeru?

“Mislim da većina nekakvog animoziteta je upravo zbog nekog rada i načina stožera i Vlade. Mi smo proglasili pobjedu nad covidom pa se covid vratio. Propisivali smo pravila pa se članovi stožera toga nisu držali. Nije stvar u podvalama, mediji pronalaze ono što mogu pokazati gledateljima i čitateljima i što mogu objasniti”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare