Stručnjak za energetiku: Dva scenarija dokad bi energetska kriza mogla trajati

Vijesti 14. ožu 202213:40 > 14:11 0 komentara
N1

Stručnjak za energetiku, Igor Dekanić, za N1 je komentirao posljedice rata u Ukrajini na cijene energenata.

Upitan dokad bi ova energetska kriza trajati, Dekanić je rekao da je to teško točno utvrditi.

“Mogu pretpostaviti dva scenarija. Ako dođe do primirja u Ukrajini, cijene bi se mogle spustiti. Ako dođe do nekakvog zamrzavanja sadašnjeg stanja u Ukrajini, tad bi se također cijene vjerojatno spustile, ali možda manje. Ako dođe do nastavka rata, onda cijene lete u nebo”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Stručnjak za energetiku rekao je da će se poskupljenje energenata odraziti na sve te da će svi morati promijeniti navike.

“Vožnja će postati skuplja i prosječnom vlasniku automobila, troškovi poslovanja onih gospodarstvenika i poduzetnika čije su usluge vezane uz transport postat će skuplje, svi će na neki način time morati promijeniti navike. Međutim, nemojmo zaboraviti, bez skupe energije nema ubrzane energetske tranzicije u pravcu obnovljivih, trajno održivih izvora energije. To je ta energetska zamka u koju je cijeli svijet upao velikom potrošnjom energije i velikim rastom potrošnje, ali ugrožavanjem samog života na Zemlji”, rekao je.

Upitan koliko je moguća procjena da bi se do kraja ove godine Europa mogla nadoknaditi dvije trećine količine plina, koju je dosad dobavljala iz Rusije, Dekanić je rekao da mu je to teško vjerovati.

“Za nadoknadu tih količina plina iz Rusije, trebate osigurati za preko 100 milijardi kubičnih metara plina iz drugh pravaca, a to je teško, ne može se za 6 mjeseci izgraditi plinovod ili 5 terminala za LNG, a ta najava da bi se do 2030. moglo osloboditi ovisnosti o ruskom plinu mi se čine vjerojatnija. Ovo za dvije trećine do kraja ove godine mi se čini malo pretjerano”, rekao je.

Što se Hrvatske opskrbe naftom tiče, ona ne dolazi izravno iz Rusije. “Hrvatske tvrtke naftu i naftne derivate kupuju pretežito na mediteranskom tržištu, a to znači na talijanskim rafinerijama, a dopremaju ih preko Jadranskog mora”, rekao je Dekanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!