Stručnjak za N1 objasnio tko mijenja Milanovića ako podnese ostavku

Vijesti 15. ožu 202419:16 2 komentara

Ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci Matija Miloš bio je gost dnevnika N1 televizije u kojem je s našim Bornom Šmerom komentirao može li predsjednik države biti kandidat za premijera?

“Je li potez Zorana Milanovića dobro promišljen mislim da je to pitanje na koje ne treba dati odgovor. Ustav govori da predsjednik nipošto ne smije istovremeno biti i kandidat za premijera. Ako želi biti kandidat, mora podnijeti ostavku na funkciju predsjednika države. Funkcija koju obnaša nije spojiva s takvom vrstom političkog angažmana. Podrazumijeva se da postoji akter koji će dati nekom da sastavi Vladu, a taj neće od toga imati nikakav interes”, rekao je ustavni stručnjak Matija Miloš.

Navodi da se u Hrvatskoj pokazalo da svatko tumači Ustav kako želi što dovodi do njegovog urušavanja.

“Ustavni sud bi trebao nedvosmisleno reći da predsjednik države ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima sve dok ne podnese ostavku Zoran Milanović ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima sve dok ne podnese ostavku. Predsjednik Republike obnaša funkciju sličnu kraljevima. Zamislite da kralj Charles postane kakndidat na parlamentarnim izborima. Funkcija predsjednika Republike kod nas nije propisno zaživjela. On se ne može izravno uključiti u međustranačke sustave i tijekom cijelog svog mandata koketira s time. Ako podnese ostavku, mijenja ga predsjednik Sabora koji daje mandat onom tko dobije povjerenje glasova svih zastupnika Sabora”, rekao je ustavni stručnjak Matija Miloš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare