Stručnjak za protokol: Kraljičin sprovod bit će spektakularan

Vijesti 10. ruj 202210:42 0 komentara
N1

Stručnjak za protokol Zdeslav Perković u Novom danu je komentirao Dani žalosti koji je proglašen u Ujedinjenom Kraljevstvu povodom smrti kraljice Elizabete II.

“Protokol koji označava postojanost suverena je duboko u svijesti britanskog naroda. U pozdravu oružjem ispaljeno je 96 metaka, kako bi se obilježilo 96 godina Kraljičine vladavine. Ispaljivano je to i u Edinburghu, Yorku, Gibraltaru i mnogim drugim mjestima”, rekao je Perković.

Objasnio je ulogu suverena u britanskoj politici.

“Članovi kraljevske obitelji trebali bi se kloniti politike. Ne smiju glasovati niti podržavati neke političke preferencije. Oni su tim u brodu koji vesla, a kraljica nameće ton. To se vidi u čuvenoj ceremoniji state opening of parliament. Tada kraljica, praćena postrojbama Household cavalry, ulazi u parlament i u procesiji ide na tron. Zatim sjeda na tron i govori “bring me the commons”, te daje svoj govor. Taj govor napisala je Vlada, a ona govori o politici i temama o kojima će se raspravljati u parlamentu”, rekao je.

Kako navodi, kralj Charles je u svojem govoru dao topao omaž ulozi svoje majke. “Naglasio je da će nastaviti kontinuitet upravo takve politike. UK je ustavna monarhija. Charles III. bit će kralj, a njegova supruga neće imati nikakve ustavom zajamčene ovlasti”, rekao je.

Tvrdi da će kraljičin pogreb će biti “spektakularan”.

“Osim koda London bridge, postoji i kod Unicorn u slučaju da kraljica umre u Balmoralu, što se i dogodilo. Tada će njeno tijelo biti prebačeno u Edinburgh, nošeno od državne rezidencije do kapele svetog Egidija, te kraljevskim vlakom biti prenesena do Londona, kako bi se članovi obitelji mogli oprostiti od nje. Tada će u ju u posebnoj procesiji otpratiti do Westminster Halla i tamo će biti izloženo njeno tijelo. Tada će javnost moći razgledati njezino tijelo. Nakon toga održat će se spektakularni pogreb, na koji će doći svi svjetski vođe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!