Stručnjak za zlouporabu droga: Svaki deseti Hrvat je konzument kokaina

Vijesti 27. ruj 202119:54 > 19:59 2 komentara
Shutterstock / ilustracija

U dosad neviđenoj međunarodnoj operaciji tijela za provedbu zakona u kojoj je sudjelovalo osam zemalja, rezultirala je prijavama protiv 61 pripadnika balkanskog narko kartela koji Europu opskrbljuje kokainom.

Protekle je godine proveden niz akcija u okviru Operativne radne skupine između Španjolske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije, uz koordinaciju aktivnosti koju je vodio EUROPOL-ov Europski centar za teški i organizirani kriminal. Ova izrazito mobilna zločinačka organizacija imale je aktivne ogranke u nekoliko europskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

VEZANA VIJEST

Željko Petković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji se bavi suzbijanjem zlouporaba droga, govorio je za RTL Danas o ovom slučaju.

Petković kaže kako se proizvodnja kokaina nastavlja: “Govorimo o oko dvije tisuće tona na godišnjoj bazi, vjerojatno će doći do zamjene, neka druga kriminalna organizacija koja će nastaviti to poslovanje jer moramo znati da se radi o ogromnoj količni novca jer europsko narko tržište vrijedi 30 milijardi eura na godišnjoj bazi.”

Kaže kako su balkanski karteli poprilično aktivni: “Jedna od novih stvari da su, cijeli onaj poslovni model koji su razvili, toliko su uspješni da direktno nabavljaju kokain u zemljama Latinske Amerike, direktno od proizvođača i znači kompletna ona distribucija do Europe je u njihovoj nadležnosti.”

Sigurnosni prioritet EU

Istaknuo je kako su na neki način izbacili posrednike te kako postaju sve jači na globalnoj sceni: “Treba kazati da globalno tržište kokaina zadnjih 10 godina u Europi bukti. Znači Europa je postala primarno tržište za kokain, a što je opet, zadnjih nekoliko godina, rezultiralo povećanjem nasilja, međusbnih obračuna između različitih kriminalnih skupina, ubojstvima na ulicama i što je na neki način dovelo da je trgovanje kokainom jedan od sigurnosnih prioriteta Europske unije.”

VEZANE VIJESTI

O važnoj ulozi Hrvata u narkokartelima kaže: “Mi smo sposobna nacija.”

Naglasio je kako su bitne sposobnosti koje u tom trenutku treba narkokartelima: “Radi se o enormnom novcu i osim što se ogromna količina droge plasira na tržište i izaziva određene obračune između, postoji još jedan problem, što sa tim novcem, što sa tim enormnim profitom. On se najčešće pokušava na neki način oprati, usmjeriti u legalno poslovanje. Time se naravno kupuje moć, pozicija i sve ostalo.”

Kaže kako veliki posao nosi veliki rizik te kako se međusobni obračuni podrazumijevaju.

Svaki deseti Hrvat je konzument kokaina, a Petković kaže kako nas takve brojke trebaju zabrinjavati: “Mlađi su uvijek na neki način meta.”

Kaže kako se radi o generaciji od 15 do 36 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare