Struka podijeljena: HZJZ ipak odustaje od ukidanja izolacije za zaražene?

Vijesti 19. kol 202207:55 0 komentara
covid, koronavirus, maska, maske za lice, čovjek, muškarac
Unsplash / ilustracija

Prijedlog HZJZ-a da se zaraženi s blagim simptomima mogu slobodno kretati uz nošenje FFP2 maski dio struke smatra preležernim

Iako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) prema pisanju nekih medija već uputio novi prijedlog voditeljima službi za epidemiologiju 21 zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj prema kojem zaraženi koronavirusom s blagim simptomima ubuduće više ne bi trebali u sedmodnevnu izolaciju te bi se mogli slobodno kretati uz nošenje FFP2 maski, čini se da je zbog negativnih reakcija dijela struke i javnosti ovakva odluka zasad stavljena na čekanje.

Potvrđeno je to Novom listu iz javnozdravstvenih krugova u kojima se smatra da su negativne reakcije stručnjaka, koji ovakav prijedlog smatraju preležernim s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, prolongirale stupanje na snagu ove odluke.

Lakši život

Epidemiolozi su pak ovakav prijedlog argumentirali činjenicom da je rizik za nekontrolirano širenje zaraze već prisutan, a ovakav prijedlog ne bi smanjio širenje zaraze, ali bi olakšao život budući da je epidemijski val prouzročen podvarijatama omikrona već prošao svoj vrhunac.

Kad bi stupio na snagu ovakav prijedlog, zaraženi koronavirsom i dalje ne bi smjeli kao posjetitelji u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne skrbi. Izolacija bi i dalje trajala dest dana za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, a mogla bi se skratiti na pet dana uz negativni antigenski test.

Dio struke smatra da je ova odluka samo priznavanje činjenice da i sada priličan broj pozitivnih sudjeluje na javnim događanjima, puno ih je bez simptoma, kao i onih koji imaju blage simptome koji ne zahtijevaju ostanak kod kuće. Također, vjeruje se da s ovakvim popuštanjem više ne bi bilo izbjegavanja testiranja koje je sad prisutno zbog obavezne izolacije.

Primjeri iz Europe

Kad bi ovakva odluka bila donesena, Hrvatska bi se pridružila zemljama poput Austrije u kojoj od početka kolovoza zaraženi ne moraju ostajati kod kuće u izolaciji te se uz nošenje FFP2 maske mogu slobodno kretati.

Izolacija više nije potrebna ni u Velikoj Britaniji gdje se savjetuje ostajanje kod kuće i izbjegavanje kontakata zaraženih s ugroženim skupinama, dok su se druge zemlje, poput Danske odlučile za skraćivanje izolacije. Tako u Danskoj oboljeli mogu prekinuti izolaciju ako nemaju simptoma četiri dana nakon pozitivnog testa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.