Subota bila najvrući dan ove godine, a zabilježen pad u potrošnji struje

Vijesti 24. srp 202211:07 0 komentara
struja, strujni sat, brojilo,
Unsplash / Ilustracija

Iako se spekuliralo da bi jučerašnji dan, s obzirom na ekstremno visoke temperature i velik broj turista koji borave u Hrvatskoj, mogao biti rekordan i po opterećenju elektroenergetskog sustava, to se ipak nije dogodilo.

Prema podacima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, maksimalna satna potrošnja električne energije jučer zabilježena je između 13 i 14 sati, 2837 megavatsati, što je osjetno manje nego u istom razdoblju dan prije (u petak), kad je potrošnja iznosila 3055 megavatsati, piše Jutarnji list.

Ukupna dnevna potrošnja energije (u trenutku pisanja teksta još uvijek je bila tek projicirana) iznosila je 58.350 megavatsati, što je oko 5 posto manje nego u petak.

Razlog za taj pad u potrošnji energije, usprkos višim temperaturama zraka, u HOPS-u objašnjavaju utjecajem vikenda, kad zbog neradnih dana za veći dio uredskih poslova i dio industrije potreba za energijom pada.

Utoliko, objašnjavaju u HOPS-u, rekordi u potrošnji električne energije tradicionalno se ne događaju vikendom ili praznikom, već u pravilu radnim danom. Primjerice, ovogodišnji rekord satne potrošnje postignut je u ponedjeljak, 4. srpnja i iznosio je 3131 megavatsat.

Inače, povijesno najveća satna potrošnja struje u Hrvatskoj datira iz veljače 2012., a iznosila je 3193 megavatsata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.