Sud odbio Todorićev prijedlog o izdvajanju vještačenja iz slučaja Agrokor

Vijesti 06. svi 202117:59
ivica todorić
Josip Regovic/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog obrane bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića da se financijsko vještačenje koje je po nalogu tužiteljstva provela tvrtka KPMG izdvoji iz spisa kao nezakonito.

Obrana u slučaju Agrokor već je najavila žalbu na tu odluku, nakon što im sud dostavi obrazloženje odluke. O njihovoj žalbi odlučivati će Visoki kazneni sud do čije će odluke postupak zastati, doznaje se na sudu.

Ivica Todorić je nakon odluke suda ponovio da je riječ o političkoj odluci.

”Ovo nije važna odluka, ali s druge strane da je danas ovo odbijeno, Plenković bi praktički pao. Tu je sud napravio nešto što nije u skladu sa zakonom. Sramota je što politika radi”, kazao je Todorić nakon sjednice optužnog vijeća koje u konačnici optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora te Ivan, nekadašnji izvršni direktor Agrokora.

Optužnica ima 459 stranica, a cijeli spis 80.000 stranica

Optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu Tomislava Lučić, bivša izvršna potpredsjednica za strateške poslovne grupe Ljerka Puljić, nekadašnji izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te bivša izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, bivšeg Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, bivši direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica.

Ivica Todorić je početkom listopada 2020. u tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.