Sud odlučuje mogu li poruke iz mobitela Josipe Rimac biti dokazi

Vijesti 22. velj 202409:58 2 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Visoki kazneni sud (VKS) jučer je počeo sjednicu o vjerojatno najznačajnijoj dokaznoj građi u nekom postupku zbog optužbi za korupciju u posljednjem desetljeću - o zakonitosti dokaza u spisima protiv Josipe Pleslić ex Rimac te desetaka njezinih suoptuženika, piše u četvrtak Jutarnji list.

Između ostaloga VKS je odlučivao o zakonitosti tajnih mjera nad Josipom Rimac 2020. godine, ali i sadržaja poruka izvađenih iz njezinih mobitela, upravo onih u kojima se spominje AP, zatim njezine korespondencije sa sucem VKS-a te novoimenovanim glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem, kao i stotinama drugih osoba, od kojih su neke u vrhu aktualne vlasti.

O zakonitosti tih dokaza na VKS-u su jučer, na isti dan, odlučivala dva različita vijeća, jer protiv Josipe Rimac USKOK vodi dva zasebna postupka. Kako neslužbeno doznajemo, sjednice će trajati nekoliko dana.

Može se pretpostaviti da će nakon što vijeća donesu svoje odluke one morati detaljno proći evidenciju prakse suda, kako se ne bi dogodilo da različita vijeća izrade dvije različite odluke za isto pitanje. Naime, USKOK je protiv Rimac podignuo dvije optužnice – jednu za slučaj “vjetroelektrane”, a drugu za aferu koju su mediji prozvali “po babi i stričevima”, a odnosi se na niz različitih optužbi – od mijenjanja pravilnika za uzgoj stoke, do sređivanja državnih ispita…

Zagrebački Županijski sud u oba je slučaja odbio prijedloge obrane za izdvajanjem dokaza, no sada je na red došlo odlučivanje o žalbama obrane na tu odluku. VKS tako može potvrditi postojeću odluku te time utvrditi da su poruke zakonite, može odluku ukinuti ili je preinačiti i sve proglasiti nezakonitim dokazima, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare