Sud poništio kazne za Bandićev sprovod

Vijesti 13. tra 202112:50 > 15:21 1 komentar
Robert Anic/PIXSELL

Zagrebački Općinski prekršajni sud nepravomoćno je oslobodio Zagrebački holding i direktora gradskih groblja Roka Gruju koje je Ravnateljstvo civilne zaštite prijavila zbog prevelikog broja ljudi na ispraćaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ne navodeći identitet već samo inicijale prijavljenih glasnogovornica Općinskog prekršajnog suda potvrdila je Hini da je presuda donesena 6. travnja.

“Sutkinja je ispitujući optužni prijedlog podnijet od strane MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite, Područni ured Civilne zaštite Zagreb, Služba za inspekcijske poslove, našla da djelo koje je okrivljenicima činjeničnim opisom stavljeno na teret nije prekršaj pa je donijela presudu kojom je okrivljenike oslobodila od optužbe.

VEZANE VIJESTI

Presuda nije pravomoćna te ovlašteni tužitelj ima pravo žalbe u roku od 8 dana od dana primitka pisanog otpravka presude”, stoji u odgovoru Hini.

Služba za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite u ožujku je podnijela prekršajne prijave prema kojoj je Zagrebački holding kao pravna osoba morao platiti 20.000 kuna kazne, dok je prekršajnu kaznu od 10.000 kuna dobio v.d. voditelja Gradskih groblja Roko Gruja kao odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Uz to, Ravnateljstvo civilne zaštite tada je najavilo da će nadležnom općinskom sudu poslati optužni prijedlog protiv Grada Zagreba kao pravne osobe te protiv v. d. gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević kao odgovorne osobe zbog organiziranja Bandićevog sprovoda.

Provedenom inspekcijom je utvrđeno da je na sprovodu bilo više od 1000 osoba, a kako je Grad Zagreb znao da će sprovodu nazočiti veći broj osoba, zbog čega su organizirali 300 covid-redara, organizatori su bili svjesni prekršaja, kazali se u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj na pogrebima i posljednjim ispraćajima u to vrijeme moglo biti najviše 25 osoba istovremeno.

Unatoč mjerama, na Bandićevom ispraćaju okupilo se više od tisuću osoba, od predstavnika državnog vrha, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, do saborskih zastupnika, Bandićevih suradnika, zaposlenika gradskih tvrtki, prijatelja i građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare