“Sustav prehrane u školama nije kvalitetan, djeca žive u riziku od siromaštva”

Vijesti 14. ruj 202214:01 0 komentara
N1

Marijana Kletečki Radović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, jedna od pokretačica inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok, gostovala je u N1 studiju uživo i govorila o ciljevima koje ta inicijativa želi postići po pitanju prehrane djece u školama.

“Prije dvije godine, nakon lockdowna, pokrenuli smo inicijativu jer je već tada bilo jasno da su mnoge obitelji dovedene na rub egzistencije zbog zatvaranja i smanjenih primanja. Tada smo imali situaciju u kojoj su neka djeca ostala bez školskog obroka zbog nemogućnosti roditelja da ga plate. Tu smo inicijativu pokrenule da bismo ukazale na osiromašenje koje je donijela koronakriza i tada smo krenule zagovarati besplatan univerzalan školski obrok kao jednu od mjera podrške djeci u osnovnim školama. I druge su zemlje prepoznale da je u doba krize bilo potrebno uvesti takve mjere, a naša država nije učinila ništa”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, bivanje djeteta u školi ne znači samo obrazovni, već i odgojni proces, “To dijete u nastavnom danu provede šest ili sedam sati. Ono mora jesti. Prehrana u školi je važna jer ona važna za mentalno i fizičko zdravlje djece. Ne govorimo ovdje samo o pravima djece u riziku od siromaštvu, već o pravu sve djece na jedan cjelovit obrok u školi. To pravo proizlazi iz obaveze djeteta da bude u toj školi”, rekla je.

Kaže da se u protekle dvije godine održalo mnoštvo sastanaka na ovu temu.

“Razgovarale smo s resornim ministrima i u ožujku ove godine uspjele smo doći do premijera, kako bismo predstavile našu inicijativu i kako bismo pomogle razumjeti koliko je važno promijeniti sustav prehrane u našoj zemlji, te kako bismo ukazali kako naš trenutni sustav nije kvalitetan. On ne cilja svu djecu koja su u potrebi. Imamo propuštanje i žive u riziku, a ne ostvaruju pravo na obrok. Sredstva iz EU su svake godine sve manja te nisu dostatna da zadovolje potrebe sve djece po kriterijima korištenja prava na dječji doplatak”, rekla je.

Kako navodi, zbog činjenice da svaka škola pronalazi vlastiti način odgovora na manjak sredstava, događaju se situacije u kojima iz obitelji s troje djece postoji samo jedno koje ima pravo na obrok.

“Moje kolegice i ja smo optimistične, ali nismo naivne. Obavile smo konstruktivne razgovore i satanske te pokrenule proces promišljanja o tome kako se sustav može promijeniti. Nezadovoljne smo jer se ništa nije učinilo, a početak je školske godine”, rekla je.

Smatra da je inicijativa prepoznata, te će se naći “sluha za promjene”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!