Sutkinja otkrila koliko je sudaca u bijelom štrajku u pojedinim gradovima

Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca razgovarala je s našom Lucijom Ptičar o bijelom štrajku sudaca.

Horvath poručuje da su zadovoljni prvim danom štrajka zbog velikog odaziva sudaca.

“Preko 80 posto, u nekim dijelovima Hrvatske 90 posto. Sto posto je u Dubrovniku na svim sudovima, 95 posto u Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Puli. Isto tako i u zagrebačkom krugu, Karlovac i Zagreb preko 95 posto. Želim naglasiti da Ministarstvo ili ne poznaje svoj resor kad na taj način vadi brojke o otkazanim ročištima ili manipulira brojkama. Stvar je koliko je sudaca u mjerama, a ne brojka otkazanih ročišta.”

“Nisu svi suci imali jučer ročišta, ili danas, pa nisu ni imali što otkazivati. Niti su svi predmeti upisani u e-spis. Mi mjerimo, mjere upozorenja, odaziv prema broju sudaca, članova, i oni koji nisu članovi”, dodaje Horvath.

Horvath kaže kako ministar Ivan Malenica cijelo vrijeme manipulira javnost svojim izjavama.

“Prvo je počelo od toga da uopće nije postignut dogovor oko donošenja Zakona, onda se manipulira s brojkama koliko je ponuđena plaća, naša povišica, a sve to nije točno. Nije pitanje uopće povećanje plaće, pitanje je donošenja Zakona kako je bilo dogovoreno i koji je trebao biti donesen 31.12.2023. Ove mjere su samo rezultat našeg revolta zbog izigravanja.”

Sastanak s Malenicom još nije dogovoren, rekla je Horvath.

“Do ovog trena nemam informacije, ne znamo hoće li biti. Uvijek smo spremni za razgovor. Želimo ovu situaciju riješiti, ali želimo da nas se više ne vara i ne izigrava. Želimo da se donese cjeloviti Zakon i da se o tome više ne raspravjlamo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.