Sutra sastanak s radnicima Čistoće: O ishodu će ovisiti cijene komunalnih usluga

Vijesti 30. sij 202312:38 0 komentara
N1 / Nataša Vidaković

Pedsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak najavila je da će se u utorak u Čistoći sastati predstavnici Uprave Zagrebačkog holdinga i Grada s radnicima i sindikalcma na kojem će se razgovarati o izradi sistematizacije, koeficijentima i otežanim uvjetima rada.

Sastanak u Čistoći – podružnici Zagrebačkog holdinga zakazan je u skladu s obećanjem gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koje je dao radnicima u četvrtak, kada su prekinuli trodnevnu obustavu rada, rekla je Kaltak Hini.

Podsjetila je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike na 1,80 i za vozače na 2,40.

Taj radni sastanak vezan je za postupak mirenja predstavnika sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga, koji će trajati do utorka, 31. siječnja.

“Jedan od zahtjeva u postupku mirenja upravo su sistematizacije po svim podružnicama Zagrebačkog holdinga. Svaka podružnica pregovara za sebe, a onda sve to dolazi pregovaračkom odboru sindikata i poslodavca na potvrđivanje”, objasnila je Kaltak.

Nadamo se da idemo u dobrom smjeru i da će pregovori završiti dogovorom, poručila je Kaltak i izrazila nadu da neće trebati bilo kakve sindikalne akcije, uključujući i štrajk u svim podružnicama Holdinga.

Tomašević: Cijene komunalnih usluga ovisit će o konačnom ishodu pregovora

Nakon štrajka radnika Čistoće, koji je završio u četvrtak, dogovoreno je da se pet zahtjeva štrajkaša odmah ispuni, a o ostalih šest će se razgovarati u idućih mjesec dana.

Prihvaćeni su zahtjevi o novoj sistematizaciji u roku 30 dana, plaćanju kartica vozača, donošenju detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, boljoj HTZ opremi i besplatnom parkingu u blizini podružnice Čistoće u Folnegovićevoj ulici.

Pregovori se nastavljaju o povećanju osnovice za 12 posto, stalnom dodatku od 200 eura, povećanju koeficijenata na 1,80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova, dodatku na otežane uvjete rada i pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.

Tomašević je u petak izjavio da će cijene komunalnih usluga ovisiti o pregovorima sa sindikatima i predstavnicima radnika, posebice kada je riječ o Čistoći.

“Cijene će ovisiti o konačnom ishodu pregovora jer jedini prihodi Čistoće dolaze od plaćanja odvoza otpada, tako da moramo naći balans između zahtjeva radnika za povećanjem plaća i onoga što građani mogu platiti kroz cijenu komunalne usluge”, istaknuo je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!