Suzbijeno širenje koronavirusa na Odjelu hematologije zadarske bolnice

Vijesti 27. lis 202114:01
covid, koronavirus, bolnica zadar, pandemija, liječnik, zaštitno odijelo
Izvor: Marko Dimic/PIXSELL/ilustracija

Koronavirus se u posljednjih nekoliko tjedana preko zaraženog pacijenta proširio na Odjelu hematologije u Općoj bolnici Zadar, a velikim naporima širenje je suzbijeno za nekoliko dana, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U priopćenju se ističe da se najnoviji slučaj prodora virusa dogodio na očnom i odjelu hemodijalize, gdje je zaraženo sedmero pacijenata i 11 djelatnika. Svi novozaraženi su adekvatno zbrinuti prema postojećim protokolima, a pokrenute su i predviđene procedure s ciljem sprječavanja širenja zaraze, navodi se u priopćenju.

Zbog povećanja hospitaliziranih osoba za više od 50 posto u vrlo kratkom vremenu, u Općoj bolnici Zadar, ističu iz Županijskog stožera, bili su primorani otvoriti dodatni covid odjel.

U priopćenju se navodi i da je Opća bolnica Zadar, unatoč epidemiji koja traje već više od godinu i pol dana i velikom broju zaraženih hospitaliziranih osoba te činjenici da je ovoga ljeta bolnica bila izložena velikom pritisku turista, povećala rad tijekom poslijepodnevnih sati kroz hladni operativni program kako bi nadoknadili odgođene operativne zahvate te tako smanjili liste čekanja.

U ovakvim uvjetima iznimno je teško raditi te kontrolirati probijanje virusa u zdravstveni sustav, posebno kada se zna da velik broj osoba nije cijepljen, a epidemioloških mjera se gotovo više nitko i ne drži, upozoravaju iz Županijskog stožera.

Stoga apeliraju na građane da se cijepe i pridržavaju propisanih mjera jer će u suprotnom Opća bolnica Zadar morati dodatno širiti kapacitete za zbrinjavanje covid bolesnika s posljedičnom reorganizacijom, ali i posljedičnim smanjivanjem svih ostalih zdravstvenih usluga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar