Sve je više korone, 5.000 zaraženih u tjedan dana. Epidemiolog Kaić ima važnu poruku

Vijesti 22. pro 202309:08 > 13:19 1 komentar
N1

Broj umrlih od ili s koronavirusom od 12. do 18. prosinca je dosegnuo brojku 68, najveću otkako se od veljače ove godine provode tjedne statistike. Time se potvrdilo da virus nije iščeznuo, dapače, dio je naše okoline i u zimskom periodu se ubrzano širi.

Posljednjih tjedan dana zaraženo je oko 5000 osoba, kaže nam epidemiolog Bernard Kaić.

I to onih koje su prijavile zarazu. Naime, to više nije obavezno učiniti, kao što više ni ne postoje neke posebne mjere.

Procijepljenost je ublažila simptome, usporila širenje zaraze i teže tegobe. No, starije i bolesne osobe još su uvijek ranjive, bez obzira na slabije varijante virusa od onih prije dvije godine.

“Covid se širi non stop, nije to ništa novo. I svake zime se respiratorne bolesti šire na isti način. Zato, ponovit ću, cijepljenje je najbolje rješenje”, rekao nam je epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iako više ne postoje propisane mjere kojih se građani moraju pridržavati, postoje preporuke, za njihovo dobro. Osim cijepljenja, Kaić preporuča nošenje maske, izbjegavanje većih skupina ljudi, često pranje ruku.

“I, bitno, tko je bolestan, trebao bi ostati kod kuće dok ne ozdravi.”

Oni koji strahuju da će ubrzanije širenje zaraze dovesti do mjera kakvima smo svjedočili u jeku epidemije, mogu odahnuti.

“Nije to nešto što zahtijeva drastične mjere. Covid je sad dio nas, kao i gripa. Zato se treba ponašati kao i u slučaju gripe. Naravno, bilo bi mi draže da zaraze nema, ali činjenica jest da je se nećemo moći riješiti. Ovdje je. Zato se treba zaštititi i ublažiti njene posljedice, ako već dođe do zaraze”, naglasio je Kaić i još jednom ponovio da cjepiva ima i da bi se cijepiti trebale najugroženije skupine građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare