Sve što trebate znati o izborima na jednom mjestu

Vijesti 03. tra 202408:50 0 komentara
Denis LOVROVIC / AFP

Počela je službena izborna promidžba za parlamentarne izbore koji će se održati u srijedu, 17. travnja. Kako protječe kampanja, kako će izgledati provedba izbora? Kako ostvariti svoje biračko pravo?

Uoči izbora velika je pažnja usmjerena i na Etičko povjerenstvo, koje je imenovao Ustavni sud. Potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić kazao je HRT-u kako je službena kampanja počela u subotu u 17 sati.

Od tada i Etničko povjerenstvo ima svoju ulogu u izbornom procesu. Oni nadziru etičnost i demokratičnost cijelog procesa. Danas će Etičko povjerenstvo donijeti i Kodeks ponašanja u kampanji. Salapić je istaknuo kako je DIP sugerirao sudionicima izbora da moraju se držati upozorenja Ustavnog suda.

Državno izborno povjerenstvo jučer je imalo sjednicu te su odgovorili na jednu žalbu – stranke Demokršćani, koja nije sudionik izbornog procesa.

Došao je i prigovor određenih osoba, koji također nisu dio izbornog procesa. Ti prigovori su odbačeni.

Salapić je rekao kako DIP svaki dan ima posla. Počela je gužva jer je ova godina superizborna godina.

Rokovi za upis u registar birača

Ministarstvo uprave i pravosuđa istaknulo je da ove subote, 6. travnja istječe jedan važan rok. Voditeljica Službe za registar birača Ministarstva pravosuđa i uprave Gordana Vidaković rekla je da birači u Republici Hrvatskoj ostvaruju svoje biračko pravo na biračkim mjestima, prema mjestu prebivališta. No, ako će se birači na dan izbora zateći izvan mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, da bi mogli ostvariti pravo glasa moraju zatražiti privremeni upis izvan mjesta prebivališta.

“Molimo birače da ako znaju da na dan izbora neće biti u svome mjestu prebivališta, da naprave upis”, dodala je.

Vidaković je naglasila, ako se birači na dan izbora nalaze u inozemstvu, moći se svoje pravo glasovanja ostvariti i u sjedištima diplomatskih predstavništva u državama gdje je uređeno biračko za ove izbore. Da bi mogli ostvariti svoje biračko pravi i ti građani se moraju upisati.

Isto tako birači, koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj jer na ovim izborima mogu sudjelovati birači bez prebivališta u Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati da bi ostvarili svoje biračko pravo. Taj rok istječe isto 6. travnja u subotu.

Vidaković je istaknula da građani mogu otići neposredno u nadležno upravno tijelo prema mjestu svog prebivališta, a zahtjeve mogu podnijeti i putem E-građani. Ako građanin nije registriran u sustav E-građani, onda može na internet stranici Ministarstva uprave i pravosuđa ispuniti obrazac i detalje pogledati na istoj stranici.

Provjeriti valjanost osobnih iskaznica

Salapić je pozvao građane da obavezno provjere valjanost osobnih iskaznica jer ako osobne iskaznice nisu valjane neće biti na popisu birača.

I također će se morati upisati u registar birača.

Najstariji i najmlađi kandidat

Potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva rekao je kako ima 27 prijavljenih lista manje nego na prošlim izborima, ali se povećao broj koalicijskih lista.

Što se tiče odnosa – za jedan saborski mandat natječe se 15 kandidata. Najstariji kandidat ima 95 godina, a najmlađi kandidat 18.

Na listama je 56 posto muškaraca i 44 posto žena.

U odnosu na prošle izbore situacija je slična. Neke stranke imaju manji broj žena, stoga će morati platiti kazne.

“Zakoni su zastarjeli”

Salapić je naglasio kao su zakoni o izborima u Hrvatskoj malo zastarjeli te će i Etičko povjerenstvo sigurno izdati neka upozorenja jer se nikada Hrvatska nije našla u ovakvoj situaciji što se tiče izbora, da predsjednik Republike želi sudjelovati u samom izbornom procesu.

“Sve skupa zvuči smiješno, bez sankcija, rekao je. Važno je da se izbori održe te da se svi kandidati drže Ustava. Biračka volja je najvažnija”, poručio je.

Što ako postanete punoljetni baš na dan izbora?

Birači koji imaju 17 godina 16. travnja, a 17. postaju punoljetni, automatski postaju novi birači i mogu ostvariti svoje pravo.

Salapić je istaknuo kako svaki birač treba pratiti podatke na internet stranici Državnog izbornog povjerenstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!