Svečano otvorene 27. Plazma Sportske igre mladih

Vijesti 02. lip 202318:40

Velika Gorica, europski grad sporta 2023. godine, dobila je čast biti domaćin svečanog otvorenja 27. Plazma Sportskih igara mladih.

Ceremonija svečanog otvorenja, najveće sportsko-amaterske manifestacije u Europi, održana je u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici, prigodnim programom koji su vodili Ana Radišić i Franjo Ridjan.

Plazma Sportske igre mladih podržavaju i mnogobrojne svjetske institucije UEFA, FIFA, FIBE, FIDE, MOO, Europska komisija, Europska unija, te vrhunski sportaši i dužnosnici. Posebne pozdrave djeci uputili su i ambasadori Igara Luka Modrić, Nemanja Matić, Domagoj Duvnjak i Edin Džeko, uz žaljenje što zbog obaveza nisu mogli prisustvovati svečanosti, ali i obećanje da se uskoro druže sa sudionicima Igara.

Zeljko Hladika/PIXSELL

Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i slobodno formirane ekipe, a ne samo djeca i mladi koji se aktivno bave sportom. Igre uz propagiranje sporta i sportskog načina života svjesne su svog utjecaja i odgovornosti koje imaju prema sudionicima – promiču druženje, toleranciju i inkluziju, a sve da se razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Sve ove vrijednosti promiče i Vlada Republike Hrvatske, a u ime premijera Andreja Plenkovića prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade i ministar Unutarnjih poslova Davor Božinović.

Plamen Sportskih igara mladih u Veliku Goricu u pratnji djece donijeli su Gaj Ćosić, evropski prvak u amaterskom kickboxingu, te članovi RK Zagreb i rukometni reprezentativci Zvonimir Srna i Karpo Sirotić koji su zajedno s uvaženim gostima po 27. put upalili plamen. U ceremoniji uz Zdravka Marića sudjelovali su i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice i Ivan Jovanić, Corporate Affairs Manager Bambi a.d.

Više od 3.000 djece u Parku dr. Franje Tuđmana nakon svečanog programa natjecalo se u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta, te su se borili za plasman u prolaz na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih.

Također, održana je i velika edukativno – sportska kampanja o očuvanju okoliša i održivom razvoju „Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“ koju Igre provode u suradnji s Coca-Colom.

Zeljko Hladika/PIXSELL

Energičnim hitovima navijačku atmosferu na otvaranju zagrijala je Indira Forza, a nastupila je i Aura Radočaj, Kvintet studio te Zbor Umjetničke škole iz Velike Gorice.

Plazma Sportske igre mladih pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna potpuno besplatno sudjeluju u natjecanjima organiziranim na profesionalnoj razini u 10 sportova: Coca-Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, Hrvatska pošta kup u tenisu, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci, Fide turnir u šahu, odbojka na pijesku, graničar, atletika i stolni tenis.

Igre su svojevrsni fenomen koji tradicijom dugom 27 godina svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove što posebno podrupiru iz Bambi a.d.

Otvorenju su prisustvovali mnogobrojni uzvanici iz političkog, gospodarskog i sportskog života Hrvatske. Branko Hrg, državni tajnik Ministarstva obrane, Josip Pavić, državni tajnik Kabineta ministrice Ministarstva turizma i sporta, Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport Ministarstva turizma i sporta, proslavljeni nogometaš Mario Stanić, predstavnici grada Velike Gorice, predstavnici Koncern Bambi a.d. Ognjen Lazić i Andrej Ivanjikov, predstavnici Coca-Cola Company Adria i Coca Cola HBC, Adrian Ježina predsjednik uprave Telemach Hrvatska, predstavnici Podravke, predstavnici Fererra, koji su nakon završetka ceremonije bodrili su djecu na sportskim terenima.

Plazma Sportske igre mladih ove će godine samo u Hrvatskoj okupiti više od 100.000 sudionika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.