“Sveučilište mora djelima štititi studentice. Nisam optimist zbog rektora”

Vijesti 01. velj 202118:15 > 23:24 0 komentara
Neven Jovanović
N1

Nevena Jovanovića, profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, voditelj Newsrooma na N1 najavio je kao "dvaput nesuđenog dekana".

Razlog je to što je Jovanoviću rektor Damir Boras dvaput odbio kandidaturu za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Je li to, ta dva puta, dakle, rekord Sveučilišta u Zagrebu, zanimalo je voditelja.

“Nažalost nije. Takvih slučajeva je bilo. Rektor Bjeliš dvaput je odbio jednu kandidaturu na Grafičkom fakultetu. Međutim, ono što treba naglasiti je da je prošli puta prigovor bio da nije dobro da  postoji samo jedan kandidat. Ovaj put je još netko, moja kolegica Geld, bila odbijena uz mene”, kazao je Jovanović i objasnio da nije problem što je to on:

Na fakultetu ograničavaju slobodu mišljenja

“Nije stvar u tome da sam to ja. Radi se o tome da rektor i Senat ‘znaju tko bi trebao voditi’ Filozofski fakultet.”

VEZANE VIJESTI

“Ja sam ozbiljno shvatio sve što je pisalo u obrazloženju uskrate kada je ona prvi put izdana. Tamo je, sjetit ćete se, pisalo da ne poznajem dobro pravila i propise, da nisam uvjerio rektora i Senat da sam spreman poštivati pravila i potpise. Ja sam to shvatio kao jedan  znanstveni izazov. Kao u poslu u znanosti, dobijete negativnu recenziju i onda se drugi put trudite napisati bolje”, objašnjavao je gost dalje:

“Bilo je neobično što je i moja kolegica Geld, i kod nje i kod mene ovaj put je zamjerena ista stvar; a to je da nismo ponudili dostatna uvjerenja da će Filozofski fakultet u Zagrebu biti vođen na drugačiji način nego što ga je vodila profesorica Vlahović Štetić. Ja osobno to nisam niti htio ponuditi, jer se ja slažem na načinom na koji je fakultet bio vođen, ne govorim o pojedinostima, nego o smjeru kojim je išao. Od 2016. fakultet nastoji biti što bolja znanstvena ustanova.”

“Nažalost, u proteklih šest i nešto više mjeseci Filozofski fakultet je izložen procesu čiji je cilj promijeniti profil te ustanove. Filozofski fakultet sada ima obnašatelj dužnosti prorektora Šimpragu, koji sustavno donosi mjere koje mi doživljavamo kao ograničenje slobode izražavanja, pa i mišljenja”, kazao je dalje Jovanović i naveo primjere:

Priopćenje rektora Damira Borasa

“Zabranjuje nam se da pišemo kolegama što mislimo, čak i da glasamo suzdržano na sjednicama. Ljudima se prijeti opomenama. Poziva ih se na vrlo neugodne razgovore jedan na jedan.”

VEZANE VIJESTI

“Fiolozofski fakultet je pod pritiskom. Međutim, mislim da se tome možemo oduprijeti. Svakako se pokušavamo oduprijeti”, konstatirao je.

Razgovor su profesor i voditelj nastavili u smjeru toga da su dotični fakultet i dotični rektor u fokusu zbog slučajeva seksualnog napastovanja na Filozofskom fakultetu otkako je niz žena počeo iznositi u medijima svjedočanstva o tome čemu su bile izložene. Profesor Jovanović se osvrnuo na to da je rektor Boras optužio bivšu dekanicu.

“Rektor Boras izdao je priopćenje u kojem je odmah proširio priču, da se ne radi samo o seksualnom zlostavljanju, nego da se bilo kakva vrsta zlostavljanja neće tolerirati na našem sveučilištu. Ovdje imamo konkretan problem, ja bih da sam u toj situaciji rekao: Mi ćemo taj konkretni problem riješiti. Međutim, imamo širenje priče, kriva je smijenjena dekanica”, referirao se na najnovije priopćenje rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

“Jedna važna stvar u rektorovom priopćenju nije rečena  Maloprije ste rekli da je rektor pozvao profesora protiv kojega su iznesene optužbe, na očitovanje. Ono što ja znam, taj čovjek je u tom trenutku bio u penziji”, kazao je Jovanović, govoreći o trenutku kad se spomenuto zlostavljanje u međuvremenu umirovljenog profesora nad studenticom, prema svjedočenju, dogodilo.

“Dakle, protiv njega nije tada mogla nastupati tadašnja dekanica Filozofskog fakulteta. Istovremeno nitko nije mogao postupati protiv njega. Međutim, kad je taj čovjek dobio titulu profesora emeritusa, priča se ponovno otvorila jer mu je to dodijelilo sveučilište”, podsjetio je Jovanović da je naknadno prozivanom umirovljenom profesoru Sveučilište u  Zagrebu dodijelilo titulu profesora emeritusa.

“Nemam optimizma kad je riječ o rektoru i prorektorima…”

“Trenutak je sada zaista za djela a ne za riječi. Sveučilište mora djelima pokazati što želi i kako će zaštititi svoje studente, a posebno studentice”, kazao je dalje Jovanović.

Voditelja je zanimalo ima li Jovanović pritom optimizma da bi se to doista tako moglo i dogoditi.

“Imam optimizma za svoju ustanovu i ljude koji rade, da su spremni to netolerirati i nešto poduzeti. Nemam optimizma kad je riječ o rektoru i prorektorima koji trenutno upravljaju Sveučilištem u Zagrebu. Nemam optimizma kad pomislim na Senat koji trpi da se sastaje preko e-pošte, da se održavaju sjednice bez rasprave i koji se odrekao upravljačke dužnosti na ovom sveučilištu”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!