Svi učenici konačno jedu besplatno: “Neki ne bi mogli izdvojiti ni tih 10 kuna”

Vijesti 11. sij 202314:06 0 komentara
N1

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Vesna Šerepac u N1 Studiju uživo komentirala je uvođenje besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj.

Budući da je projekt krenuo prvi dan drugog školskog polugodišta, brojni su izazovi, istaknula je Vesna Šerepac.

“Bezbroj je upita i izazova. Odgovori trebaju voditi brigu o svakom učeniku, a njih je 311.000 u osnovnim školama. Podijeljene su aktivnosti, Vlada je osigurala sredstva da se obrok da učenicima prema istim mogućnostima”, rekla je Šerepac otkrivajući oko čega roditelji brinu:

“Roditelji surađuju sa školama, pitaju je li zdravo, je li to u vrijednosti koliko je osigurano – 1,33 eura za pojedini obrok.”

Na pitanje može li se za tu cijenu kupiti kvalitetan obrok, napomenula je: “Ovo treba pomoći roditeljima u dijelu troškova. Cijena od 10 kuna će nekome biti previše.”

“Ima roditelja koji ne žele besplatan obrok. Ubuduće za sve koji nemaju potrebnu infrastrukturu, osigurana su sredstva kroz Nacionalni plan oporavka”, dodaje.

One škole koje nemaju kuhinjsku infrastukturu, imaju mogućnost vanjskih pružatelja usluga.

Otkrila je i poražavajuće podatke o djeci koja su koristila Fond europske pomoći za najpotrebitije preko kojeg se već više godina osiguravaju obroci za učenike.

“Podaci su bili jedan od temelja da se pomogne socijalnoj neujednačenosti. Prema našim podacima vrlo je visoki postotak djece koristio sredstva FEAD-a. Radi se o djeci koja su u riziku od siromaštva i preko 60 posto djece je trebalo tako osigurati prehranu. Ovo je prvi put da se za osnovnoškolce u Hrvatskoj uz besplatan prijevoz i udžbenika i ovako vodi briga o njima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!