Svinjogojac: Ministrica je došla štiklama na tvrdo tlo, ali nije ugazila u slavonsko blato, nije osjetila miris staje

Vijesti 30. stu 202318:42 6 komentara
N1

Više sati trajao je sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i prosvjednika. Dogovorene su neke stavke, ali ne i ono što je prosvjednicima ključno - dozvola za svinjokolju i promet svinjama. Kada su te informacije čuli prosvjednici u Županji, uslijedio je val nezadovoljstva. S jednim od njih, svinjogojcem Draženom Strukarom, razgovarala je naša Tea Mihanović.

“Moram prvo demantirati što su rekli iz Ministarstva i Vlade, da nisam svinjogojac. Uistinu, moje ime nije u registru, ali kao član obitelji iza pokojne majke i božanskim naukom odgojen usudim se sada govoriti. Nisam ažurirao podatke na vrijeme po ugledu na naše vlasti, na naše ministre i ostale koji su mi pokazali kako se treba ponašati”, rekao je sarkastično Strukar.

Ovakav rasplet događaja nije mu ništa novo ni iznenađujuće.

“I jučer i prekjučer sam rekao da je uzalud bio odlazak u Zagreb i dolazak ministrice u Slavoniju. Mi mali podizvođači, kako nas je premijer nazvao, malih političkih stranaka nismo kompetentni. Onaj koji bi trebao odlučiti i prerezati ovu stvar, predsjednik Vlade Andrej Plenković je podizvočač radova EPP-a i Europske komisije. Dok EK neće reći da se može klati u slavonskim dvorištima, slavonskom svinjcu, dotad pomaka nema. I ovaj datum od 16. ili 18. prosinca će biti prolongiran. Uvijek se neko žarište pojavi”, kazao je.

“Ne odlučuje naša Vlada, ona provodi odluke EK-a. Mi nismo suverena, neovisna Republika Hrvatska. Dokaz je sve ovo što se događalo, ovaj prosvjed. Ovo sa svinjama je pepeo i dim”, dodao je.

“Njih gore zanimaju samo brojke”

Nije oduševljen ni ministricom Vučković. “Bila je u radijusu od 20 kilometara od ovoga što se događa, od prosvjeda. Došla je štiklama na tvrdo tlo, na asfalt, na keramičke pločice. Nije ugazila u ovo slavonsko blato, nije ugazila u stajnjak, ničeg od blaga koje držimo i nije osjetila miris staje. Uostalom kakav je to ministar obrane, a nije vojnik, ministar unutarnjih poslova, a nije policajac, ministrica poljoprivrede, a nije poljoprivrednica. Onaj rko nije osjetio dušu i tijelo rada onoga koga predstavlja ne može biti legitiman, ne može shvatiti bit, dušu, srce, život tih ljudi”, rekao je Strukar.

Ističe da je ministrica ekonomistica. “Njih gore zanimaju samo brojke, a pravi život, ova naša idila, to njih ne zanima.”

Smatra kako opoziv ne bi pomogao jer je malo vremena ostalo do kraja mandata, nitko drugi ne bi stigao ništa promijeniti, a njima vrijeme curi.

“Vjerujem da se ostaje na blokadama, a možda bi najbolje bilo da se skupimo svi, odemo u Zagreb i demonstriramo pred institucijama RH, od Pantovčaka, Banskih dvora, Markova trga, Ministarstva… Da tamo blokiramo”, rekao je na kraju Strukar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare