Svrab u Splitu: Kako se riješiti ove neugodne bolesti?

Vijesti 01. velj 202312:27 0 komentara
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ravnateljica splitsko-dalmatinskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin za N1 je govorila o pojavi svraba u jednoj splitskoj osnovnoj školi. S njom je razgovarala naša reporterka Vesela Šegvić.

Iako mnogi misle da je ova bolest iskorijenjena, to nije slučaj. Škola iz Splita je potvrdila da je potvrđena dijagnoza ove kožne bolesti kod jednog učenika iz jedne splitske osnovne škole, a za još nekoliko ih se čekaju nalazi te da su svi pod nadzorom epidemiologa i liječnika školske medicine, kao i da se provodi dezinfekcija prostora.

Karin kaže kako situacija nije alarmantna i da je riječ o bolesti koja je i inače lako stavlja pod kontrolu.

“Inače kod sumnje na tu bolest, svako od oboljelih dobije terapiju, premaže se tekućinom ili gelom koji djeluje na parazite koji ga uzrokuju i nakon 24 sata opere sa sebe tu tekućinu. Nakon sedam dana se ponovi proces jer ženke ostavljaju jajašca. Vrlo je jednostavno. Važno je održavati higijenu, oprati svu posteljinu, ukućani se isto trebaju premazati… To se širi neposrednim kontaktom kože na kožu, odjećom, posteljinom… Nije vezano za nehigijenu i loše socijalne uvjete, to je bolest koja se lako proširi i često je imamo u kolektivu. Bilo je je i u drugim školama, vrtićima, vojarnama…”, govori Karin.

Što se tiče konkretnog slučaja pojave svraba u jednoj splitskoj školi, Karin kaže kako je liječnica školske medicine posumnjala na bolest i dijete uputila dermatologu te odmah poslala obavijest u školu.

“Svi su dobili naputke kako se ponašati ako se pojave simptomi – svrbež, češanje, crveni osip na rukama, stražnjici, bedrima, tabanima, člancima nogu… Svi su upozoreni, ako imaju svrbež, ako se on pojačava i ako imaju osip da se jave liječniku”, kaže.

N1

Karin otkriva i kako je dijagnoza mikrobiološkim putem potvrđena samo kod jednog djeteta, a za ostale se još uvijek čeka nalaz.

Godišnje u Hrvatskoj bude između 100 i 200 slučajeva ove bolesti. “Ništa se ove godine ne događa alarmantno što nije bilo i prethodnih godina”, zaključuje Karin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!