Tabak o zarobljenom Hrvatu: Ovo bi moglo završiti jako loše po našeg čovjeka

Vijesti 07. svi 202221:28 > 23:00 0 komentara
N1

Zarobljavanje Hrvata u Ukrajini, koje je u subotupotvrdilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, u razgovoru za RTL komentirao vojni analitičar Igor Tabak.

Na pitanje kakve su šanse da Rusi oslobode zarobljenog Hrvata, Tabak je odgovorio da ne bi baš bio optimističan.

“Činjenica je da u Ukrajini ima dosta stranih dobrovoljaca, ali i činjenica je da su Rusi bili jako ogorčeni s tim te da su prijetili da svim takvim zarobljenicima neće priznati status ratnih zarobljenika”, dodao je.

“Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin ukrajinskoj vojsci”, rekao je Tabak.

“Sudit će im po svemu samo ne normalnom ratnom pravu”

“To je ona njihova poruka da neće poštivati Ženevsku konvenciju. I sudit će im kao masovnim ubojicama. Sudit će im prema svemu, samo ne prema normalnom ratnom pravu”, rekao je vojni analitičar.

“Ovo je situacija koja bi mogla završiti jako loše po našeg čovjeka”, smatra Tabak, pa dodaje da se mora uzeti u obzir da se na snimci ne saznaje mnogo te da nije jasno kada je ona snimljena.

“Meni je dosta znakovito da se na društvenim mrežama s one strane prije dva tjedna pisalo da su zarobljena dvojica stranca, od toga jedan Hrvat. Opisani su bili kao instruktori i tu se zapravo već onda guštalo kako će ih se ispitivati”, kaže Tabak.

Čovjeku se samo vidi lice i ne možemo znati je li on ispod odjeće pun masnica i je li istučen, dodaje.

“Nije nemoguće da su ga već tjednima ispitivali”

“Ne bi bilo nemoguće da su ga već tjednima ispitivali i da je ovo zapravo snimka tog čovjeka o kojemu se tjednima pričalo na terenu. To ne možemo znati i treba s rezervom uzeti sve što takav zarobljenik priča u kameru svog neprijatelja”, objašnjava Tabak.

“Činjenica je da je većina dragovoljaca iz Hrvatske otišla u redove pukovnije Azov. Ta postrojba se razdvojila i jedna dio je ostao oko 100 kilometara od Mariupolja na istočnoj fronti”, rekao je vojni analitičar.

Na pitanje može li u ovom slučaju biti otegotna okolnost što je Moskva prozvala Hrvatsku da nije dopustila slijetanje humanitarnog aviona pa su diplomati koje smo protjerali morali ići preko Beograda, Tabak je odgovorio: “Uzmite u obzir da je ta zabrana preleta i dolaska bila uobičajena. Hrvatska je jedna od rijetkih država u Europi koja je to rigorozno zabranjivala, što im je napravilo određene logističke probleme”.

“Čas smo si jako ljubazni i citiramo si poeziju s ruskim dužnosnicima, a onda napravimo takvu tehničku gestu pa onda očekujemo kada je u pitanju zarobljenik da ćemo se normalno razgovarati. To je to klackanje u našoj politici”, tvrdi Tabak za RTL.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!