Tadić: Ako bi pala nuklearna bomba na Ukrajinu, Hrvatskoj ne bi bilo ništa

Rat u Ukrajini 22. ruj 202220:49 3 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Vladimir Putin objavio je djelomičnu mobilizaciju i opet prijeti nuklearnim oružjem. Nuklearni fizičar Tonči Tadić za HRT je rekao da se radi o još jednom u nizu blefova ruskog predsjednika.

Ponovno se postavlja pitanje koliko je ta prijetnja stvarna.

“Prema mojoj evidenciji, ovo je jedanaesti puta da Putin ili netko oko njega najavljuje nuklearni rat. Svaki put je to bio blef, tako je i sada. Samo vođenje ovakve rasprave je upadanje u klopku Putinove propagande, radi straha od nuklearne bombe, straha od nestanka plina, trebali bismo kao prestati pomagati Ukrajini i prestati misliti o ruskim ratnim zločinima”, istaknuo je Tadić.

“Bacanje nuklearne bombe ne bi okončalo rat”

Nuklearni rat protiv NATO-a, naravno, uvod je u katastrofu svjetskih razmjera. No može li Putin upotrijebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine? Koje su, u tom slučaju, posljedice za Hrvatsku?

“Da raščistimo. Hrvatska ne bi imala nikakvih posljedica ako bi nuklearna bomba bila bačena na Ukrajinu. Tu se ničega ne moramo bojati, a to se također neće niti dogoditi”, dodaje, ističući da se sve temelji na dvije pretpostavke.

“Prvo, da će ta bomba okončati rat. I drugo da druga strana, bilo Ukrajina, bilo NATO, neće reagirati. Ako ta jedna nuklearna bomba može dovesti do kapitulacije Ukrajine, zašto je nije upotrijebio prije četiri ili pet mjeseci?”, pita se Tonči Tadić.

Nadalje dodaje da nisu nuklearne bombe bačene na Japan dovele do kapitulacije, već ulazak SSSR-a u rat protiv njih.

“To sam vidio u dokumentima koje sam proučavao”, kaže.

“Rusi prijete nuklearnim oružjem jer im vojska ne vrijedi ništa”

“Ukrajina bi se i nakon što bi eventualno bila bačena bomba, nastavila boriti, no onda bi Rusija postala potpuno izolirana, a Ukrajina bi dobila svu međunarodnu pomoć”, smatra Tadić, ističući da upravo zbog tih razloga SAD nije upotrijebio bombu u Koreji i Vijetnamu.

“Moguć je svakakav odgovor NATO-a, ali i same Ukrajine. Nuklearni rat nije samo bacanje bombi, već čitav niz drugog oružja koje je u arsenalu. Otvara se strašna Pandorina kutija, užasa za obje strane i Putin može mirno računati s nekih 50 tisuća ozračenih ruskih vojnika koji će umrijeti unutar par tjedana.”

Prema ruskoj nuklearnoj strategiji i prema zakonu, Putin može baciti bombu samo ako je ugrožen opstanak Ruske Federacije, a ne ako mu ide loše u Ukrajini, ističe, dodajući da nema zakonskih ni ustavnih ovlasti za korištenje nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

“Međutim on čini sve da okupirane dijelove Ukrajine pripoji Rusiji, tako da bi time opravdao korištenje nuklearnog oružja i opću mobilizaciju. To je onda obrana Ruske Federacije.”

Zaključuje da kada god neka nuklearna sila prijeti manjoj zemlji koja nema nuklearno naoružanje, to zapravo znači da njihova vojska ne vrijedi ništa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare