Talijani pozivaju na štrajk zbog cijena tjestenine

Vijesti 13. lip 202314:52 0 komentara
Pixabay

Talijani se bune protiv sve većih cijena namirnica.

Cijena tjestenine porasla je gotovo dvostruko od stope inflacije, a jedna organizacija za zaštitu potrošača poziva na jednotjedni nacionalni štrajk od 22. lipnja nakon što je vlada u Rimu nakon sastanka prošlog mjeseca odlučila da neće intervenirati zbog cijena.

“Želimo vidjeti hoće li štrajk sniziti cijenu tjestenine koju nitko neće kupovati, u staroj dobroj anglosaksonskoj tradiciji bojkotiranja dobara,” kaže Furio Truzzi, predsjednik organizacije Asstoutenti. “Cijena tjestenine u potpunom je neskladu s troškovima proizvodnje.”

Cijene namirnica jače su porasle u Europi nego u drugim razvijenim zemljama svijeta, a porast su uzrokovali veći troškovi rada i energetike, kao i posljedica ruskog rata u Ukrajini. Cijene u Europi rastu iako već mjesecima padaju troškovi prehrambenih proizvoda poput žita za brašno iz kojeg se radi tjestenina, prenosi AP.

Dućane i dobavljače optužuje se za pohlepu, no ekonomisti kažu da su profiti od maloprodaje stabilni, a problemi nastaju zbog viših troškova proizvodnje.

Neke europske vlade pod pritiskom su odlučile ograničiti cijenu osnovnih namirnica ili su inzistirale na dogovorima s dućanima za snižavanje cijena. Ti potezi su popularni u javnosti, no u stvarnosti mogu još pogoršati cijene.

Francuska vlada postigla je tromjesečni dogovor s lancima supermarketa temeljem kojeg će supermarketi spustiti cijene stotina osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će dogovor potrajati cijelo ljeto. U Britaniji, gdje je inflacija cijena hrane dosegla najviše razine u posljednjih 45 godina, raspravlja se o sličnom potezu.

Mađarska – koja ima najveću inflaciju cijena hrane u čitavoj Europskoj uniji – i Hrvatska uvele su kontrole cijena za namirnice poput ulja za kuhanje, svinjskih odrezaka, brašna i mlijeka.

Talijanska vlada kaže da će ojačati nadzor cijena i jače surađivati s regijama, ali neće nametati ograničenja.

Španjolska je izbjegla kontrole cijena, no ukinuli su sav PDV na osnovne proizvode, a smanjili porez na ulje za kuhanje i tjesteninu na 5 posto.

Cijene hrane i nealkoholnih pića pale su u Europi s 17.5 posto u eurozoni u ožujku na još uvijek previsokih 15 posto u travnju. Posljedica je to pada cijena energenata – ključne stavke u uzgoju i transportu hrane – u odnosu na rekordne razine prošle godine. Ipak, ekonomisti upozoravaju da se cijene u dućanima neće primjetno spustiti još mjesecima.

Europski glasači vole kontrole cijena, kaže Neil Shearing, glavni ekonomist za Capital Economics, no dodaje da bi takve promjene trebalo uvoditi tek u slučajevima kada dolazi do problema s opskrbom, poput rata.

Te kontrole zapravo mogu pogoršati inflaciju, povećavajući potražnju kupaca, a istovremeno smanjujući opskrbu, rekao je.

“Trenutni šok cijena hrane ne opravdava takvu intervenciju,” rekao je Shearing.

I dok je tjestenina još uvijek jedna od najjeftinijih namirnica u dućanima, simbolizam je psihološki teško pogodio Talijane. Četveročlana obitelj u Italiji u prosjeku troši 915 eura godišnje više na hranu nego dosad, pokazuju podaci organizacije Assoutenti. Jedna trećina Talijana smanjila je kupovinu namirnica, a gotovo polovica kupuje na popustima.

No čak ni popusti nisu ono što su nekad bili, a situacija je najteža za umirovljenike.

“Prije ste za jedan euro mogli dobiti dva paketa tjestenine,” kaže Carlo Compellini, umirovljenik iz Rima. “Sada za dva eura možete kupiti tri paketa.”

Inflacija mnoge tjera da odustanu od malih svakodnevnih užitaka i stvara još veći jaz između bogatih i siromašnih.

Izjava gradonačelnika Trsta nakon što se u tom gradu otvorio Sacher Cafe izazvala je kritike i podsmijeh, ali i usporedbe s poznatom izrekom francuske kraljice Marije Antoanete. Upitan što želi poručiti onima koji se žale na cijene kriške sacher torte – za koju u ovom kafiću treba izdvojiti gotovo 10 eura, gradonačelnik je izjavio: “Ako imate novca, idite. Ako nemate novca, gledajte.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!