Zašto je korisno obratiti pažnju na boju tjestenine i vode u kojoj se kuha

Lifestyle 01. lip 202307:44 0 komentara
Pexels

Kada kupujete tjesteninu u supermarketu, posebnu pažnju obraćate na format, marku, cijenu, ali zaboravljate jedan važan faktor - promatranje boje, detalja koji vam može dati neke korisne pokazatelje.

To je gotovo uvijek moguće, zapravo samo nekoliko marki ima potpuno zatvorena i neprozirna pakiranja tjestenine, iz kojih je stoga teško vidjeti boju dok ne dođe vrijeme za otvaranje pakiranja.

No koje vam korisne pokazatelje može dati boja tjestenine? Dr. Pier Luigi Rossi, liječnik i specijalist prehrambenih znanosti objasnio je to u zanimljivoj objavi na Facebooku.

Prvo što je važno znati je da se boja tjestenine mijenja ovisno o tehnologiji izrade ali i sadržaju glutena. Kao što dr. Rossi objašnjava:

“Što je više žuta, to sadrži više glutena. Veća količina glutena garantira dobro tijesto. Odnosno, odabrali smo žitarice kako bismo dobili brašna prikladnija za prehrambenu industriju, zaboravljajući ljudska crijeva koja nisu uvijek prikladna za ta brašna.”

Ukratko, ako previše glutena s jedne strane pomaže proizvođačima u izradi tjestenine, s druge bi mogao biti pretežak za vaš gastrointestinalni sustav.

Dr. Rossi otkriva jednostavan trik koji vam u trenutku kuhanja može pomoći da shvatite koliko glutena sadrži kupljena tjestenina:

“Ako tijekom kuhanja žute tjestenine voda ostane bistra, to znači da se škrob zadržao zbog visokog sadržaja glutena u hrani. Bistra voda za kuhanje tjestenine znači da tjestenina ima visok sadržaj glutena.

Svježa tjestenina, sušena na niskoj temperaturi, s niskim udjelom glutena, kuhanjem u vodi otpušta škrob, a voda od kuhanja postaje bijela zbog škroba koji se oslobađa iz tjestenine. Domaća svježa tjestenina stvara bijelu vodu za kuhanje. To je zdravija tjestenina”, prenosi Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.