Koliko dugo kuhanu tjesteninu možete držati u hladnjaku?

Izvor: Image by Thorsten Frenzel from Pixabay

Tjestenina je mnogima jedna od omiljenih namirnica, posebno jer se brzo i lako sprema. Dok nekuhana tjestenina može stajati na policama vaše kuhinje ili smočnice i po nekoliko godina, možda ste se pitali koliko dugo možete kuhanu tjesteninu držati u hladnjaku.

Kuhanu tjesteninu treba držati u hladnjaku jer sadrži vlagu pa se s vremnom može pojaviti plijesan, a taj se proces kvarenja usporava na nižim temperaturama.

Očekivani vijek trajanja različitih vrsta tjestenine u hladnjaku uglavnom se temelji na glavnom sastojku – na primjer, je li napravljena od leće, pšenice ili sadrži jaja.

U nastavku pročitajte koliko popularne vrste tjestenine mogu trajati ako ih držite u hladnjaku:

– Svježa domaća pšenična tjestenina: 4-5 dana

– Svježa pšenična tjestenina kupljena u trgovini: 1-3 dana

– Kuhana pšenična tjestenina: 3–5 dana

– Tjestenina na bazi leće, graha ili graška: 3-5 dana

– Tjestenina bez glutena: 3–5 dana

– Tortelini ili druga punjena tjestenina: 3–5 dana

– Lazanje ili druga kuhana tjestenina s umakom: 5 dana

Healthline navodi da uvijek postoje iznimke, ali da se općenito možete držati toga da kuhana tjestenina može potrajati manje od tjedan dana. Naravno, prije konzumacije najprije provjerite ima li na tjestenini znakova kvarenja.

Znakovi da je tjestenina pokvarena

Miris i izgled obično mogu ukazati na to da je tjestenina pokvarena. Jedan od najočitijih znakova jest da tjestenina izgleda sluzavo i gnjecavo, što se obično događa neposredno prije nego što vidljiva plijesan počne rasti.

Također, moguće je uočiti i promjenu u boji pa možete primijetiti sivkaste ili bjelkaste nijanse.

Ako je tjestenina pokvarena, odmah je bacite jer konzumiranje pokvarene tjestenine može uzrokovati niz zdravstvenih tegoba, uključujući bolove u trbuhu, proljev i povraćanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.