Testiran Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama: Ne smije biti panike

Vijesti 03. lip 202319:31 0 komentara

Na 4 milijuna i 690 tisuća brojeva mobitela od kojih su milijun i stotisća bili oni turista u roamingu od Civilne zaštite TREBALI SU dobiti trstnu poruku upozorenja novog sustava sruuk pod motom upozoren spašen. Civilna zaštita proglasila je testiranje uspješnim, iako poruke nisu nikad stigle na 20 posto brojeva.

Građani koje smo upitali jesu li dobili poruke kažu da se radi o “super stvari” te da će pomoći ako se i kad se budu trebli organizirati za nekakv put ili saznati za problem. No, dodaju da je pitanje “ako poruka dođe na vrijeme hoće li i koliko uspjeti organizirati”.

Zašto neki nisu dobili poruke ili su ih dobili kasnije, ovako objašnjavaju oni koji su cijeli sustav pripremali.

“Slali smo vrlo velike količine poruka na jedno područje, recimo na područje Dalmacije, 900 tisuća poruka je poslano u pola sata. Tako da, sms ima svoja ograničenja, određeni broj ih se može poslati u sekundi i za toliko veliku količinu, potrebno je određeno vrijeme. Nije realno očekivati da ćemo uzbunjivati četiri županije odjednom, ovaj sustav je prvenstveno namijenjen za područje grada ili općine”, rekao je Davor Spevec, načelnik sektora 112.

80 posto građana primilo je poruke. Nije idealno, kažu, ali ipak su zadovoljni.

Spevec kaže da mnogo toga može biti razlog za to što neki nisu primili poruku. “Da su u tom trenutku putovali pa su se baš potrefili u županijama koje nisu bile u tom trenu za slanje. Vidjet ćemo kad analiziramo zajedno s mobilnim operatorima”.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, pak, ističe kako ne smije biti panike. “Ne smije biti panike, panika je najgora u kriznim situacijama, najbolje je slušati organizacije koje su odgovorne za takve situacije i sukladno tim uputama koje će sada dobivati i kroz sustav SRUUK, kroz sms poruke, kroz stranicu na kojoj se isto tako može informirati”, kaže Trut.

U glavnom je gradu poslano 720 tisuća poruka, 82 tisuće mobitelima u roamingu, odnosno strancima koji su se tu zatekli.

“Ja sam isto morao kao gradonačelnik prolaziti edukaciju u civilnoj zaštiti, koja je obavezna po zakonu tako da imamo i neke svoje sustave uzbunjivanja i odgovornosti, protokole koje moramo slijediti i doista je to područje gdje bih ja volio da Hrvatska napravi veće iskorake i pozdravljam svaku inicijativu koja radi na tome da imamo bolju civilnu zaštitu”, kaže zagrebački gradonačelnik Toislav Tomašević.

Dio građana zabrinut je oko pitanja privatnosti- pitaju se može li se podatak o njihovoj točnoj lokaciji sada iskoristiti na krivi način i tko ga uopće ima.

“Razumijem zabrinutost određenog broja ljudi koji se pitaju je li to znači da sada Ravnateljstvo civilne zaštite zna gdje se nalazimo, gdje se krećemo, znaju našu lokaciju. Međutim, to nije tako. Nije tako jer je sustav dizajniran samo da samo telekom operatori raspolažu informacijama o vašoj lokaciji i kretanju, a oni ionako imaju te podatke, dok je 112 sustav samo u mogućnosti inicirati slanje poruka svim korisnicima na određenom ugroženom području, ali bez da zna tko se tamo nalazi”, kaže sudski vještak za telekomunikaije Đuro Lubura.

U budućnosti će se poruke moći slati na 7 jezika. Danas, osim na hrvatskom, slale su se i na engleskom, njemačkom i talijanskom. Primat će ih i stranci koji se nalaze na području Hrvatske na kojem je krizna situacija.

Talijanski turist kojeg smo zatekli kaže kako je to odlična ideja te da je i sam primio poruku. Dodaje da je na prvu mislio da se radi neželjenoj pošti te da bi trebalo pisati o čemu se radi.

I pisat će, kad dođe do situacije u kojoj će se poruke slati zbog stvarnih opasnosti. Testiranje sustava SRUUK nastavlja se u utorak putem tehnologije Cell Broadcast kada će se poruke slati korisnicima pametnih telefona, i to u Ličko-senjskoj županiji, Slavonskom Brodu i općini Stupnik. Nakon toga kreće analiza kako bi se rupe u sustavu popravile.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!