Tica: Vlada ne smije dozvoliti da se proizvodnja nafte izmjesti izvan RH

Ekonomija 07. velj 202214:26 > 18:31 1 komentar
N1

Reakcije na gostovanje Damira Vanđelića u TNT se ne stišavaju. Naime, bivši član Nadzornog odbora Ine iznio je niz optužbi na račun Vlade za pogodovanje MOL-u, na štetu Ine. Situaciju oko Ine je u N1 Studiju uživo komentirao i Josip Tica, šef SDP-ova savjeta za gospodarstvo.

“Ključno je da iskoristimo sve pravne instrumente koji su nam na raspolaganju kako bi poništili to što se dogodilo prilikom sklapanja međudioničarskog ugovora kojim su upravljačka prava prepuštena MOL-u u okolnostima koje su, kao što smo vidjeli prema presudama, bile koruptivne”, istaknuo je Tica.

Na pitanje treba li Vlada ići u otkup Ine, odgovorio je:

VEZANE VIJESTI

“Čitav proces krenuo je dosta kaotično. Prvo je bilo vezano uz HEP, od čega se srećom odustalo. Cijela ideja očito je usmjerena da se ponište neki elementi vezani uz taj međunarodni ugovor i u tom kontekstu je jasno da treba ići u tom smjeru. Koliko je Vlada radila na tome da ponovno otkupi Inu, to nije jasno ni vidljivo ni transparentno napravljeno. Imamo samo šture informacije da su oni razgovarali s MOL-om.”

“MOL-ova strategija u potpunosti nekompatibilna s interesima RH”

Naveo je da otkup Ine ima tri sloja problema.

“Hrvatskoj Vladi nije plaćeno ono što je predano na upravljanje MOL-u. Drugi problem koji proizlazi iz toga je da je MOL-ova strategija u potpunosti nekompatibilna s interesima RH, interesima gospodarstva i dugoročnom razvojnom strategijom RH. MOL se otpočetka ponaša kao da želi samo mrežu benzinskih pumpi, a sve ostale djelatnosti u kojoj je najveća dodana vrijednost i najveća zarada iz Hrvatske izmjestiti na neke druge lokacije. Da se iščitati da su preuzeli tržište, odnosno kupce, a da će proizvodnju suptilno izmjestiti izvan RH, što je izuzetno štetno za razvoj hrvatskog gospodarstva”, upozorio je profesor Tica.

“Vlada mora djelovati i zaštiti interese gospodarstva”

Kaže da istraživanja pokazuju kako će iduća dva do tri desetljeća i rudarstvo i rafinerijsko poslovanje biti izuzetno važno za gospodarski razvoj Hrvatske i stvarat će veliku dodanu vrijednost za RH te da Vlada ne smije dozvoliti da se proizvodnja izmjesti izvan zemlje.

“U tom kontekstu Vlada mora djelovati i zaštiti interese gospodarstva. O modalitetima se može razgovarati, od arbitraže do otkupa. Postoji niz strategija da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo, ovisno o tome što bude isplativije”, komentirao je SDP-ov šef savjeta za gospodarstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare