Tko dolazi na važnu funkciju, favoritkinja struke ili HDZ-a?

Vijesti 29. stu 202309:46 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Već tjedan dana Ured povjerenika za informiranje, neovisnog tijela koje nadzire provedbu važnog Zakona o pravu na pristup informacijama, obezglavljen je, piše Jutarnji list, navodeći da nasljednik ili nasljednica bivšeg povjerenika Zorana Pičuljana još nije izabran.

Troje kandidata koji su se javili na natječaj za povjerenika, dosadašnja voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama u Uredu povjerenika Dubravka Bevandić, voditeljica Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave Anita Markić i HTV-ov urednik Nikola Kristić prošli su predviđenu saborsku proceduru.

Nadležni saborski odbori su ih u listopadu intervjuirali i predložili sve troje na izjašnjavanje Saboru. Prošli četvrtak, dva dana nakon isteka Pičuljanova mandata, Sabor je proveo plenarnu raspravu o kandidatima, ali glasanja o njima nije bilo.

Prema Zakonu, novi povjerenik će postati onaj kandidat koji na tajnom glasanju uspije dobiti natpolovičnu većinu svih zastupnika, dakle najmanje 76 glasova.

“Povjerenik će biti izabran kad se steknu uvjeti”. Tu su rečenicu na plenarnoj saborskoj raspravi o kandidatima, kao po nekoj nevidljivoj zapovijedi, prošloga četvrtka ponovila dvojica HDZ-ovaca: predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Dražen Bošnjaković i potpredsjednik Sabora koji je predsjedao sjednicom, Željko Reiner. Ni jedan od njih nije pojasnio što točno znači sintagma “kad se steknu uvjeti”.

Iz intervjua s kandidatima pred saborskim odborima i iz plenarne rasprave moglo bi se zaključiti da su dvije favoritkinje za dužnost povjerenice za informiranje. Jedna od njih, i to Dubravka Bevandić, koja u Uredu povjerenika za informiranje radi od 2013., dakle od samih početaka te institucije, i puno desetljeće vodi Službu za pravo na pristup informacijama, favoritkinja je struke.

Anita Markić, sadašnja voditeljica Uprave za politički sustav i opću upravu u Ministarstvu pravosuđa, ako je suditi po oporbenim reakcijama, favoritkinja je vladajućeg HDZ-a. U dosadašnjoj se karijeri nije bavila pravom na pristup informacijama, a prilično je blijedo i neuvjerljivo pred saborskim odborima objasnila svoju motivaciju da se unatoč neiskustvu u tome području natječe za povjerenicu za informiranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare