Tko je najveća žrtva rebalansa proračuna?

Vijesti 27. lis 202221:44 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Od obećanih 32 milijarde kuna koje je Vlada trebala povući iz europskih fondova, sada kažu - ipak neće uspjeti toliko, bit će 28 milijardi. Oporba tvrdi da je najveća žrtva rebalansa proračuna upravo obnova, a stanje na terenu pokazuje da su najveće žrtve obnove ljudi. Oni koji već gotovo dvije godine čekaju da se planovi, obećanja i riječi pretvore u djela. Zasad, tek šest je novosagrađenih kuća na području Banovine.

Limeni su zidovi realnost i svakodnevica za 4.000 ljudi na Banovini. Dio ih je smješten u ovom kontejnerskom naselju u Sisku, u blizini pruge.

Višečlane obitelji spavaju u tek nekoliko kvadrata u kontejneru. S roditeljima ondje svoje dane provodi i njihova kći tinejdžerka.

VEZANE VIJESTI

“Kad hoće netko ući ili izaći, moramo stisnuti trbuh da bi prošli uopće, to je prva stvar. Druga stvar, meni kći ima 17 godina, pazite, nas dvoje i ona. Možete si misliti, privatnosti nema, to je nula bodova”, ističe Zlatko iz Siska.

Privatnosti nema niti u kupaonici jer je stanari u ovom kompleksu u kojem je više kontejnera – dijele. Ogorčeni su, žale se.

“Znate što, imam osjećaj da oni nas ovdje smatraju zadnjim slojem… Da ne kažem klošarima i beskućnicima koji ne vrijedimo praktički ništa”, dodaje očajno Zlatko.

Pomirio se, kaže, s tim da odavde neće otići ni za godinu ni dvije, nego možda pet ili deset.

Njihovu sudbinu u ovom naselju dijele Domagoj i Emir. Tu su dva kreveta, stolovi, mala kuhinja. Nekadašnji beskućnici niti pola godine prije potresa uspjeli su pronaći stan i postali su cimeri podstanari. Potres je uništio sve. Sada su ponovno cimeri, ali u drugačijem smještaju.

“Prvo smo bili na Segesti na stadionu bez sanitarnog čvora, bez vode i bez kanalizacije, imali smo samo struju. Znači, godinu dana skoro. I onda su nas premjestili ovdje, s dizalicama je sve ovako premješteno na ovu lokaciju”, priča nam Emir iz Siska.

“Nas dvojica u malom kontejneru, mislim, pogledajte kolika je njegova soba, dva metra s dva metra. To je bio uredski kontejner koji je preuređen sad kao za smještaj”, dodaje Domagoj.

Šest izgrađenih kuća u dvije godine

Ali druge nema nego čekati. Obitelj Brlić iz sisačkog naselja Galdovo imala je više sreće pa je njihovom čekanju ranije došao kraj. Ali zahvaliti ne mogu državi nego donatorima, Gradu Vrbovcu i pet drugih općina.

VEZANE VIJESTI

“Ovo je nažalost jedna od dvije kuće koje su jedine obnovljene na području Grada Siska i ovo je tužna slika onoga što središte županije trenutno trpi, a to je neulaganje od strane centralne države. Obnova je nadstranačka stvar, znači nije bitno žive li u kući HDZ-ovci, SDP-ovci ili neki treći, to je pitanje nadnacionalno, nadstranačko”, objašnjava Bojan Dadasović iz Savjet za obnovu Grada Siska.

Luca Gašpar Šako, vijećnica Mosta u Sisačko-moslavačkoj županiji, dodaje:

“Nakon 22 mjeseca šest izgrađenih kuća, wow. Onda ćemo znači obnovu čekati jedno 100 godina ili koliko, kad uzmemo sve u obzir. Ja osobno nisam vidjela tih šest useljenih kuća nego samo jednu, ne znam gdje je ostatak. One kuće koje su se počele graditi prije 10 mjeseci, imale su rok 60 dana, nijedna nije useljena, nijedna nije dobro napravljena.”

I rebalans proračuna za obnovu nosi loše vijesti – smanjenje sredstava. Priznaje ministar Marko Primorac da je tako i nudi objašnjenja – poskupljenje materijala, problemi u građevinskom sektoru…

“To su sve određene otegotne okolnosti, međutim, to nije nekakvo opravdanje. Naravno da smo svi svjesni toga da je ta sredstva potrebno u što većoj mjeri iskoristiti i nije ništa propušteno u tom smislu, dakle postoji i period u prvoj polovici sljedeće godine kada se ta sredstva i dalje mogu koristiti”, istaknuo je ministar financija Primorac.

Je li u gotovo dvije godine napravljeno dovoljno, odgovoriti mogu samo oni čiji su domovi oštećeni ili uništeni u potresima. Za njih vrijeme prolazi, a velikih pomaka nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!