Tko je zakazao? Učenici gurnuli profesora preko ruba, traži se i ostavka ministra

Vijesti 22. pro 202321:04 1 komentar

Profesor udario učenika. Ili možda učenik provocirao i napao profesora pa mu ovaj uzvratio? Ili možda ipak nadređeni i odgovorni ne rade svoj posao i ne reagiraju na vrijeme pa se događaju strašni incidenti?

Društvenim se mrežama proširila snimka. Naguravanje, pa i tučnjava. Nakon što se snimka fizičkog obračuna profesora s učenicima u srednjoj strukovnoj školi u Zagrebu proširila društvenim mrežama, profesor je dva dana proveo u istražnom zatvoru. U petak je pušten, a njegovi kolege opozoravaju da se problem ne može svesti samo na njega.

Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja ističe: “Prema snimci koju smo svi vidjeli, tu je niz neprihvatljivih ponašanja. Neovisno o tome što je skrivio profesor, on će za to također snositi svoju kaznu, ali isto tako moraju i učenici za svoje neprimjereno ponašanje.”

I neki su učenici stali u obranu svog profesora. Tvrde da ga je njihov kolega vrijeđao i provocirao. Ministar, koji je požurio prije policije optužiti profesora za alkoholizam, ni danas ne odustaje.

“On je sam izjavio da je popio, da mora smanjiti pivice, a da je onda nakon cijele stvari otišao kući pa je isto popio neke pivice. Prema tome, neću to više dalje komentirati, a mogu ostati pri onome da nasilju nije mjesto u školama”, kazao je Radovan Fuchs.

Ovaj slučaj potaknuo je mnoge druge profesore da na društvenim mrežama podijele nove slučajeve s nasiljem u školama. Za sindikat učitelja dileme nema – odgovoran je ministar.

“On treba na ključna mjesta postaviti osobe koje će ovom problemu pristupati na sustavan način, koji će točno znati koja tu rješenja treba poduzeti. I vjerujem da će istraga na kraju dovesti do odgovornih jer nemoguće je da se ovakvo što dogodi, a da nitko nije učinio nikakav propust”, istaknuo je Željko Stipić.

Profesor u zatvoru, Banožić na slobodi

Kritičari državu optužuju i za dvostruke kriterije: Profesor je završio u zatvoru dok bivši ministar Banožić uživa na slobodi iako je usmrtio čovjeka.

“Pa ne bih ja to tako nazvao”, rekao je Fuchs i dodao: “Mislim, ja zaista mislim da postoji procedura po kojoj policija i sudovi postupaju. Prema tome, ne vidim da je tu nekakva razlika. Osim toga, Banožić je završio u bolnici ako se ne varam.”

Slučaj tučnjave u školi iznova je ukazao na problem nasilja, ali i pitanje sigurnosti djece.

“Mislim da djeca nisu sigurna u školama. Najviše zato što se tuku, droge, svašta nešto. Evo, to je jako ružno pogotovo da učitelji na djecu, mislim to je jako gadno”, kaže Đulijana iz Zagreba.

“Nekako mi je djelovalo kad ode na fakultet, da će biti malo bolje, sigurnije nekako”, odgovara Terangi iz Pule.

“Ne vjerujem da je problem u školama, pogotovo srednjim školama, u nasilju, nego je veći problem to što su učenici jako nezadovoljni, nemaju perspektivu i to treba mijenjati”, rekao je Luka iz Rijeke.

Porast broja slučajeva vršnjačkog nasilja

Da nešto u društvu treba mijenjati, govori i broj kaznenih djela među mladima u Hrvatskoj. Samo u prošloj godini policija bilježi 418 slučajeva vršnjačkog nasilja – za 40 posto više nego godinu ranije.

“Prošle godine smo imali, zaprimili 101 pritužbu za vršnjačko nasilje. Ove godine već do sada imamo 130. Što ne mora, naravno, nužno značiti da je i pojavnost bitno veća i da su slučajevi vršnjačkog nasilja veći, nego da jednostavno roditelji, djeca, institucije češće prijavljuju”, otkriva savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Većina nasilničkih incidenata koji uključuju maloljetnike, vezana je uz škole. Često, nažalost, prođu nezapaženo.

Psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece Renata Ćorić Špoljar ističe: “To je problem društva i ono što mogu reći iz pozicije svoje struke da je svakako nedovoljno resursa i stručnjaka koji bi radili kako u školama, tako i u zdravstvu. Velike su liste čekanja, budimo iskreni, za djecu koja imaju poteškoće i koja doživljavaju nasilje i djeca koja se ponašaju na neprimjerene načine.”

Je li se incident u ovoj zagrebačkoj školi mogao predvidjeti i spriječiti? Ili su se problemi gurali pod tepih? Odgovora za sada nema jer ravnateljica na naše upite – ne odgovara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare