Tko može zaustaviti Putina u slučaju nuklearnog napada? “Tri su kruga oko njega”

Vijesti 01. ožu 202221:58 > 23:53 2 komentara
N1

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u šesti dan. Putin prijeti podizanjem borbene spremnosti nuklearnog oružja, Zapad uvodi sankcije i šalje oružje u Ukrajinu, odakle prema Zapadu stižu izbjeglice – već ih je pola milijuna. Ima li izlaza iz rata koji je najveća sigurnosna kriza u Europi od 1945. godine? Situaciju su u Pressingu Ilije Jandrića komentirali Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti i Krševan Antun Dujmović s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Boban kaže da je bio iznenađen prošlu srijedu kada su Amerikanci najavili da će se dogodili napad na Ukrajinu, dodavši da izravnu vojnu agresiju i napad nije očekivao. Dujmović pak, s druge strane, nije iznenađen.

“Iznenadio me Bidenov poziv da se Zelenski skloni jer bi to značilo kapitulaciju”

“Ruske trupe raspoređuju se već mejsecima. U kontaktu sam sa stručnjacimna, oni su očekivali napad. Rusi su već prije rasporedili 200.000 vojnika. U siječnu je bila informacija da je predsjednik Kine zamolio Putina da prolongira napad, što se i desilo. Invazija je loše krenula. Trebali su postići blitzkrieg – u 48 sati osvojiti ključne lokacije, obezglaviti Zelenskog… Potcjenjivali su ga, da je klaun, komedijaš. Očekivali su da se neće snaći. Iznenadio me Bidenov poziv da se Zelenski skloni jer bi to značilo kapitulaciju. Zelenski je pokazao veliku osobnu hrabrost. Prva dva dana bila su šokantna, Rusi su brzo prodirali kroz teritorij… Sada imamo sulude situacije da Rusi na jugu Ukrajincima kucaju na vrata jer nemaju hrane ili goriva”, komentirao je.

N1

Mnogi misle da Rusi nisu ostvarili očekivano, no neki smatraju da blitzkrieg nikad nije bio opcija i da je ovo postupno i temeljito napredovanje njihova taktika otpočetka. Dujmović smatra da to opovrgavaju činjenicu na terenu. “Sve ukazuje na to da oni nisu bili spremni na taj rat, no to ne znači da neće biti spremni. Rat može trajati tjednima.”

Boban je prokomentirao Putinov govor kojim je opravdao invaziju, a dotaknuo se i Putinovih uvjeta koji se odnose na demilitarizaciju Ukrajine i vojnu neutralnost.

“Putin se htio približiti Zapadu, Bush je to odbio”

“Putin se ponašao u vanjskoj politici slično kao SSSR u Europi… Ovdje je riječ o bliskom susjedstvu, gdje Rusija nastoji imati utjecaj. Putin želi zagospodariti područjem, ne nužno da mijenja granice i stvori rusko carstvo”, rekao je, dodavši da je to taj “ruski svijet” kojeg Putin često spominje. Kaže da devedesetih Rusi nisu bili toliko antizapadno orijentirani, osobito ne za vrijeme Borisa Jeljcina, koji je bio prozapadno orijentiran. “Pod Putinom se krenulo sa zaoštravanjem. Rekao je i da se Putin htio približiti zapadu, no tadašnji američki predsjednik George W. Bush je to odbio.

Dujmović navodi kako Rusiji treba izlika da bi napala Ukrajinu pa pojašnjava koliko su uistinu jake i česte radikalne nacionalističke snage u ukrajinskoj vojsci i politici. “Putin se danas referira na banderiste. Ima u Ukrajini ekstreminističkih grupa, ali one nisu mainstream. To su grupe na marginama. Ne možete za Zelenskog reći da je nacist ako dolazi iz obitelji ruskih židova. I premijer je židov. Putin je trebao opravdanje za invaziju, proglasio je i priznaoi dvije republike. Tu možemo povući paralelu s Hrvatskom… Problem je što Rusija ne želi priznati postojanje ukrajinske nacije”, govori.

“Ne može se reći da postoji neko staro neprijateljstvo Rusa i Ukrajinaca”

“Povijesno gledano, Kijevska Rus’, koja nije bila država u suvremenom smislu, bila je sa sjedištem u Kijevu. Moskva još nije postojala, osnovana je u 13. stoljeću. Kada se Kijevska Rus’ raspala, Moskva je preuzela dominantan položaj. Ukrajinska država nije uspostavljena do 20. stoljeća, na što se Putin referira. Ali ni mnoge europske države nisu bile uspostavljene”, rekao je stručnjak za međunarodnu politiku Boban i nastavio:

N1

“Ukrajinu je Holodomor najviše pogodio. Ne može se reći da postoji neko staro neprijateljstvo Rusa i Ukrajinaca… To je složena povijest različitih dijelova Ukrajine. Pogrešno je reći da Ukrajinci nemaju svoj identitet.”

Putin ne priznaje ukrajinsku naciju ni državost, a Dujmović ističe kako Ukrajina ima svoj identitet. “Kijevska Rus’ nije Rusija, to je ishodište svih istočnih Slavena. Današnji Rusi ne mogu to svojatati”, istaknuo je Dujmović, dodavši da je glavni autoritet u pravoslavnom svijetu Bartolomej: “On je sav autoritet pravoslavne Crkve dao Ukrajini.”

“Aneksijom Krima i ratom izazvali kontraefekt – jača identitet Ukrajine i okreću se zapadu”

“U Ukrajini je velika nacionalna manjina Rusa. Ruski jezik bio je dominantan i polako se nametao, kao što se engleski nametao u Irskoj, a to ne znači da su Irci englezi. Aneksijom Krima i ratom Rusija je izazvala kontraefekt. Sve više jača njihov identitet i što je veći pritisak Rusije, Ukrajina se okreće prozapadno”, pojasnio je stručnjak za međunarodnu politiku Dujmović.

Boban je pojasnio kako je Putin uspio ojačati i održati svoju moć. Naveo je da je devedestih godina, kada je predsjednik bio Jeljcin, oporba u Rusiji postojala. “Međutim, problem je bio i što je nastala klika oko predsjednika – oligarski, moćnici, a Jeljcin je drugi dio mandata provodio u bolnici i na neki način postao njihova marioneta. Ekonomski rast je u Rusiji počeo prije Putina, a potom se nastavio. Razvlastio je oligarhe, nije im oduzeo bogatstvo. Nositeljica režima – politička stranka, Putinu služi da kontrolira, i ona okuplja većinu elita. To znači da je došlo do pada uloge paralmenta. I s takvim ponašanjem uspio je stabilizirati stanje u državi i svoju moć. Jedino što nije uspio je diktatura prava”, pojasnio je Boban.

“Nema opozicije: Putin je autoritaran tip, dijete KGB-a, vlast mu je u krvi”

Na pitanje postoji li netko tko Putnu može pružiti optor, analitičar Dujmović kaže kako u ovom trenutku nema opozicije. “Putin je autoritaran tip, dijete KGB-a, vlast mu je u krvi. Stvorio je kult ličnost – on ima puno obožavatelja i van Rusije, a ta njegova slika se tek sada počela narušavati. Devedesetih je Rusija bila na rubu dezintegracije. Jako je puno oblasti i republika i uvijek je ta zemlja na rubu deintegracije. Rusi vole jaku centralnu vlast, a Putin je to znao iskoristiti. Profitirao je na ratu u Iraku. Te ratne akcije ispale su potpuna katastrofa za SAD i Zapad, a on je ispao heroj. Nakon Iraka podivljale su cijene nafte i plina i on je tu profitirao.”

VEZANA VIJEST

Bi li mogao netko zautaviti Putina ako se odluči na nuklearni napad, Boban kaže kako misli da postoji taj krug. “Problematično je što mi ne znamo što oni međusobno govore, ta tajnovitost. Kao što je i Putin izabran tajnovitim putem… Kakav Putin ima krug? Ima tri velike skupine – pripadnike sile, kolege iz Sankt Petersburga i oligarhe.”

Rekao je i kako mi u Hrvatskoj znamo više o stanju u Ukrajini nego što trenutno znaju građani Rusije.

“Putin Bidenovo skidanje sankcija za Sjeverni tok 2 protumačio kao slabost”

“Putinu i Rusiji su se posložile karte da krene na invaziju. Predsjednik Trump je uveo sankcije za Sjeverni tok 2. Predsjednik Biden ih je skinuo. Putin je to protumačio kao slabost. Zanimljivo je da Bidena opet vidimo kao aktera”, rekao je Dujmović i podsjetio da su Biden i njegova pomoćnicom iz State Departmenta bili glavni američki ljudi koji su osigurali Ukrajincima pomoć na Euromajdanu. “Prije osam godina Biden je izgledao energično. Danas vidite staru osobu.”

Putin je uspio ujediniti Europu, smatra Dujmović. “Rusija ima vrlo jaku armiju, a Europa je očekivala da se ovo ne može desiti. Dobro je vidjeti Europu koja je pokazala zube.”

Sama namjera da Ukrajina uđe u EU je dobra, smatra. “Ukrajina je europska civilizacija i mjesto joj je u EU-u. Velik dio Ukrajine bio je i dio europskih zemalja”, kaže Dujmović.

“Vučiću idu izbori i nije mu u interesu da Rusija okrene birače protiv njega”

BiH, Kosovo i Srbija također su nesatabilna područja. Vidi li mogućnost da Rusija destabilizira nama susjedne zemlje, Boban je odgovorio potvrdno: “Utjecaj je jak u RS-u i u Srbiji. Vučić je neki dan pokušao napraviti odmak… Srbija ima dva problema: rusku podršku za Kosovo i drugo, 85 posto nacije je za Rusiju bez obzira što Rusi učinili. A idu mu izbori i nije mu u interesu da Rusija okrene birače protiv njega.”

“Okupacija nije uspjela, što ne znači da neće. Da je Ukrajina šaptom pala to bi dalo podstreka Rusiji da idu dalje. Kod Srbije postoji iracionalna ljubav prema Rusiji gdje smatraju da će ih Rusi spasiti. Srpske elite definitivno imaju koristi od tih jakih veza”, nadovezao se Dujmović.

“Kijev čekaju krvavi dani, krvave i brutalne borbe”

Krševan Antun Dujmović od sutrašnjeg drugog kruga pregovora ne očekuje ništa, invazija će ići dalje, smatra. “Rusi invaziju moraju okončati za dva tjedna. Ako ne dođe do kraja, bit će nezgodna pozicija za Putina, već sad je izgubio šest tisuća bvojnika. Ne uspije li do tada slomiti Ukrajinu, sve je moguće. Pričali smo o nuklearnoj prijetnji, u ovom trenutku je samo prijetnja, ali ta sila kojom su krenuli mogla bi se projicirati na rusko drštvo… Sad sve ovisi o snazi ukrajinskog naroda”, komentirao je.

Ni Davor Boban od pregovora nema očekivanja: “Rusi su najavili da idu na Kijev. Kijev čekaju krvavi dani, krvave i brutalne borbe. Poznavajući Putina, vjerojatno želi postići određene uspjehe i postići da ukrajinska strana što više popusti u tim pregovorima”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare